Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SPD optužuje demokršćane za populizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska stranka Njemačke optužila je koalicijskog partnera Demokršćansku uniju CDU/CSU za populizam, vidljiv u raspravi o pooštrenju zakona o malodobnim prijestupnicima, posebice strancima.

'To što radi Unija čisti je desničarski populizam koji s politikom sredine nema nikakve veze', izjavio je predsjednik SPD-a Kurt Beck tijekom redovitog sastanka predsjedništva stranke u Hannoveru. 

Pročitajte i ovo Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama

Beck je napao i kancelarku Angelu Merkel optužujući je da podržava 'tvrdolinijaše i populiste' unutar CDU-a.

Predsjednik SPD-a je posebice oštro kritizirao demokršćanskog premijera savezne pokrajine Hessen Rolanda Kocha koji je i pokrenuo raspravu o malodobnim delikventima, posebice stranog podrijetla, tražeći za njih oštrije zakone.

'Kochu nitko ne vjeruje da djeluje iskreno. Svi mi znamo da se radi o predizbornoj kampanji', zaključio je Beck.

I socijaldemokratska ministrica pravosuđa Brigitte Zypries iznova je odbacila zahtjeve demokršćana za pooštrenjem zakona o malodobnim delikventima i produljenjem maksimalne zatvorske kazne za malodobnike na 15 godina zatvora. Ona je istodobno apelirala na sudstvo da brže procesuira malodobne delikte posebice kada se radi o slučajevima koji uključuju nanošenje tjelesnih ozljeda ili ubojstva.

'U takvim slučajevima je za malodobne prijestupnike izuzetno važno da kazna slijedi netom nakon počinjenog zločina, ustvrdila je Zypries.

Rasprava o problemu kriminaliteta, posebice kod malodobnika stranog podrijetla, razvila se nakon što su potkraj prošle godine jedan 20-godišnji Turčin i 17-godišnji Grk u muenchenskoj podzemnoj željeznici gotovo nasmrt pretukli jednog umirovljenika koji ih je zamolio da ugase cigarete.

Nakon toga je Roland Koch, premijer savezne pokrajine Hessen, u kojoj se potkraj mjeseca održavaju izbori za pokrajinski parlament, potaknuo raspravu o potrebi unošenja strožih mjera u zakon o malodobnim prijestupnicima tražeći povišenje zatvorskih kazni i mogućnost ubrzanog protjerivanja malodobnih delikvenata sa stranom putovnicom.

Političari Demokršćanske unije CDU/CSU upozoravaju da je potrebno promijeniti odnos prema tom problemu ukazujući na to da i za preko polovine počinjenih kaznenih djela među malodobnicima stoje djeca iz migrantskih obitelji.

Stručnjaci istodobno ukazuju na pad broja kriminalnih delikata među stranim malodobnicima upozoravajući i na to da je taj problem socijalne, a ne etničke prirode.

Roland Koch je prošle izbore u Hessenu dobio nakon što je pokrenuo kampanju protiv planirane liberalizacije zakona o dvostrukom državljanstvu, a politički protivnici ga optužuju da i ove izbore nastoji dobiti nauštrb stranaca koji žive u Njemačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene