Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riskira razljutiti europske partnere

'Spasilac Francuske': Sarkozy zaprijetio izlaskom iz Schengena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy se na predizbornom skupu u nedjelju pokušao predstaviti kao spasilac Francuske od jeftinije konkurencije i visoke imigracije, zaprijetivši nepoštivanjem europskih ograničenja za protekcionističke mjere i izlaskom iz schengenske zone, javljaju agencije.

Sarkozy je, riskirajući razljutiti europske partnere Francuske, izjavio da je vrijeme za podršku lokalnim tvrtkama, zaustavljanje nekontroliranog priljeva imigranata i jeftinog uvoza koji ukazuju na nedostatak protekcionističkog nadzora u Europi.

Obraćajući se skupu od oko 30.000 ljudi u Villepinteu u okolici Pariza, Sarkozy je obećao izvući Francusku iz schengenske zone otvorenih granica ukoliko se tijekom godine na postigne napredak u učvršćivanju europskih granica.

'Schengenski sporazum nam više ne omogućuje da odgovorimo na težinu stanja. On mora biti revidiran', rekao je Sarkozy glede ilegalnog useljavanja i istaknuo da schengenski sporazum 'treba strukturnu reformu poput one za euro'.

Sarkozy je istaknuo da će, ako u godinu dana ne uoči ozbiljan napredak u tom pitanju, Francuska suspendirati svoje članstvo u Schengenu dok se ne ostvare pomaci te da bi EU trebao imati mogućnost sankcija bilo koje države schengenske zone koja neće dovoljno nadzirati svoje granice.

On je također predložio europski zakon sličan onom 'Kupuj američko' koji bi tražio od vlada da favoriziraju europske proizvode u svojim nabavama i najavio da će, ako se na tom području ne ostvari napredak, Francuska jednostrano početi primjenjivati tu mjeru.

'Želim Europu koja štiti svoje građane. Ne želim više ovo divlje nadmetanje', rekao je Sarkozy uz uzvike podrške. 'Kažem ne Europi koja otvara svoja tržišta dok to drugi ne čine. Takvo ponašanje ne znači prihvaćanje slobodne trgovine, ono znači prihvatiti Europu kao sito', rekao je Sarkozy. (Hina)

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene