Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MMF spreman pomoći

Španjolskoj na raspologanje 100 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond u subotu je objavio kako je spreman pomoći u praćenju financijske pomoći kojom će eurozona spasiti posrnule španjolske banke te je ocijenio da je predviđeni iznos izdašan.

"MMF je spreman, na poziv članica Euroskupine, poduprijeti provedbu i pratiti financijsku pomoć putem redovitih izvještaja", napisala je direktorica Fonda Christine Lagarde u priopćenju objavljenom nakon telefonskih konzultacija 17 ministara financija eurozone na kojima je usuglašeno da će se na raspolaganje Španjolskoj staviti iznos do 100 milijarda eura.

Diplomatski izvori upoznati s tijekom konzultacija objavili su kako je tijekom 2,5 satnih pregovora upravo uloga MMF bila predmetom najžučnijih razgovora. Španjolska je željela svesti ulogu te institucije na minimum i na kraju je dogovoreno da će MMF pomoći u nadziranju reformi španjolskog bankarskog sustava.

Pročitajte i ovo Redovnice šankerice - 1 "Nije grijeh popiti pivo" Božja riječ s druge strane šanka: Redovnice pronašle inovativan pristup vjeri Šestero poginulo kada se kamion zaletio u policijsku barikadu U Španjolskoj Užas na autocesti: Kamion se zaletio u policijsku kontrolnu točku, poginulo šestero ljudi

EK sigurna da će Španjolska povratiti povjerenje tržišta

Europska komisija je izjavila u subotu da je sigurna da će Španjolska povratiti povjerenje tržišta nakon najave da će Madrid uskoro zatražiti financijsku pomoć za svoje banke, koja bi mogla iznositi do 100 milijardi eura.

"Zahvaljujući dubinskom resktrukturiranju financijskog sektora i pokretanju strukturnih reformi te proračunskoj konsolidaciji, sigurni smo da će Španjolska povratiti povjerenje ulagača i tržišta i stvoriti uvjete za stalni rast i otvaranje radnih mjesta", napisali su u priopćenju predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za gospodarske poslove Olli Rehn.

Ministri financija Francuske Pierre Moscovici i Njemačke Wolfgang Schauble pozdravili su sporazum u eurozoni o pomoći Španjolskoj za dokapitalizaciju njezinih banaka i ocijenili da se radi o "jakom znaku solidarnosti i "dobrom putu", prenosi AFP. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene