Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga o mučenju zatvorenika

Španjolski sudac od SAD-a traži očitovanje o Guantanamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski istražni sudac zatražit će od Sjedinjenih Država očitovanje planiraju li istraživati mučenje zatvorenika u Guantanamu prije nego što sam odluči otvarati istragu o tom logoru, prenose u utorak mediji pozivajući se na sudski izvor.

Madridski sudac Eloy Velasco takav će zahtjev uputiti američkom istražnom povjerenstvu, javlja agencija AFP koja je vidjela spis. Po zakonu opće nadležnosti iz 2005. godine, španjolsko pravosuđe može sudski goniti osumnjičene za zločine protiv čovječnosti, mučenja i genocida čak i ako su počinjeni izvan teritorija te zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvor za militante 'OKORJELI TERORISTI PUŠTENI NA SLOBODU' Obama zatvara zloglasni Guantanamo Slika nije dostupna U UAE prebačeno 15 zatočenika Pentagon objavio dosad najveći transfer zatočenika iz Guantanama

Sudac Velasco nastavlja posao najpoznatijeg španjolskoga suca Baltasara Garzona koji je istragu odlučio proširiti na temelju iskaza četvorice bivših zatočenika Guantanama. Oni su nakon izlaska iz Guantanama svjedočili da ih je mučilo 'osoblje zaposleno u američkoj vojsci'.

Službeno pravosuđe protiv Garzonove nakane

SAD je nedavno objavio memorandume o metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam koji su potvrdili da je postojao 'odobren i sustavan plan' mučenja zatvorenika. Španjolsko pravosuđe izjasnilo se službeno protiv Garzonove nakane da istražuje navodna mučenja osoba optuženih za terorizam koje je američka vojska zatvarala u Guantanamu.

Međutim, španjolsko pravosuđe je odredilo da bi istragu tog predmeta trebao voditi Velsaco, koji je istraživao tajne letove preko španjolskog zračnog prostora kojima je CIA prebacivala osobe osumnjičene za terorizam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene