Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još tri osobe pod istragom

Španjolski mediji: U Maroku uhićena osoba povezana s napadima u Kataloniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marokanska policija uhitila je u Maroku jednu osobu a još tri su pod istragom zbog moguće veze s napadima u španjolskoj pokrajini Kataloniji, pišu u utorak španjolski mediji.

Novine La Vanguardia, pozivajući se na španjolske policijske izvore, navode da je u toj zemlji na sjeveru Afrike uhićen Nourine Oukabir, bratić Mousse i Drissa.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti

Moussu je policija ubila u gradiću Cambrilsu dok je Driss uhićen te bi u ponedjeljak trebao izaći pred suca. Nourine je uhićen zbog veličanja terorizma, piše La Vanguardia. Do uhićenja je došlo u nedjelju, tvrde novine El País. Nourine živi u Maroku, ali je ranije živio u katalonskom gradiću Ripoll gdje su živjeli mladići uključeni u napade.

Gotovo svih 12 osoba, za koje policija smatra da su bili članovi ćelije odgovorene za napad, su Marokanci ili porijeklom iz te zemlje. Policija i tajne službe Maroka i Španjolske, dviju susjednih zemalja, već duže vrijeme surađuju na suzbijanju terorizma i sprečavanju ilegalnih ulazaka u Europu.

Dvije osobe koje ispituje marokanska policija su roditelji jednog od osumnjičenih za napade u Barceloni i Cambrilsu dok je zasad nepoznato tko je treća osoba na ispitivanju.

Nakon što je u ponedjeljak popodne policija ubila 22-godišnjeg Younesa Abouyaaqouba, posljednjeg osumnjičenog za napade u kojima je poginulo 15 prolaznika, šef katalonske policije je rekao kako je džihadistička ćelija uništena. "No akcija nije gotova. Istraga u međunarodnom okviru nastavit će se idućih tjedana i mjeseci", rekao je Josep Lluis Trapero, šef katalonske policije u Barceloni.

Od 12 osoba koje policija drži odgovornima 2 su poginule u eksploziji kuće u mjestu Alcanar, 6 ih je ubila policija, a 4 su uhićene i dovedene u Madrid na sud. Oni bi u utorak trebali izaći pred suca.

Jedan od njih je Driss Oukabir, brat Mousse ubijenog u drugom napadu u Cambrilsu. Driss je u policijskoj stanici u Ripollu rekao kako mu je Moussa ukrao putovnicu koja je pronađena u kombiju kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu La Rambla u Barceloni.

Mohamed Aaallaa, baš poput braće Oukabir, također je stanovnik Ripolla. On je vlasnik automobila Audi 3 korištenog u napadu u Cambrilsu. Ondje je ubijena jedna prolaznica i ozlijeđeno više osoba. Policija je ubila petoricu mladića iz Audija.

Treći uhićeni je Salah el Karib, vlasnik internetskog kafića u Ripollu, jednog od mjesta gdje je mogao biti dogovaran napad.

Mohamed Houli Chemal je četvrti uhićeni i jedan od ozlijeđenih u eksploziji kuće u noći sa srijede na četvrtak u mjestu Alcanar. Policija je ondje pronašla 120 plinskih boca i eksplozivni materijal te vjeruje da se ondje pripremao napad eksplozivom u Kataloniji. Unajmljeni kombiji trebali su poslužiti u tom napadu. U slučajnoj eksploziji prilikom rukovanja bocama poginuo je iman Abdelbaki Es Satti. Mediji navode da bi on mogao biti "mozak" operacije a policija nastavlja istragu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene