Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska: Uhićen 41 baskijski separatist

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Španjolskoj je uhićen četrdeset jedan član baskijskih separatističkih organizacija za kojima je španjolski protuteroristički sud izdao ukupno 46 uhidbenih naloga.

Optuženi su, uz još neke, u najvećem sudskom postupku koji se od studenog 2006. do ožujka 2007. vodio u Španjolskoj protiv pokreta ETA, a presuda će im se vjerojatno izreći 10. prosinca.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Predan u zatvor Uhićen u Zagrebu: Zbog teškog ubojstva osuđen na 17 godina zatvora, pobjegao u Hrvatsku i pakirao drogu Policija, ilustracija - 5 Pronađen na parkiralištu Uhićen Slovenac (22): Zaustavila ga prometna policija, a on izbacio vrećicu i paket kroz prozor te se dao u bijeg

Njih dvadeset trojica trebaju se u ponedjeljak pojaviti na sudu kako bi ih se službeno obavijestilo o pritvoru uoči izricanja presude.

Protuteroristički sud koji je u petak izdao ukupno 46 uhidbenih naloga obrazložio je odluku "pojačanim rizikom od bijega" optuženika kojima će pravosuđe izreći ukupno 527 godina i šest mjeseci zatvora, kako se doznaje od pravosudnog izvora.

Četrnaestorica optuženika bit će osuđeni kao čelnici terorističke organizacije, a sedamnaestorica zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji, kako navodi izvor.

Oni pripadaju skupini baskijskih organizacija koje djeluju na
političkom polju (Kas-Ekin), međunarodnom (Xaki), medijskom i kulturnom (časopis Egin) ili pak zagovaraju građansku neposlušnost (Zaklada Joxemi Zumalabe).

Nasilje u gradovima koje se pripisuje radikalnoj baskijskoj mladeži povezanoj s ETA-om proširilo se ovog vikenda u španjolskoj Baskiji nakon izdavanja ovih uhidbenih naloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene