Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivano, uz prosvjede

Španjolska: Težak poraz socijalista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski socijalisti pretrpjeli su u nedjelju težak poraz na općinskim izborima dobivši 27,98 posto glasova, dok su konzervativci Narodne stranke dobili 36,25 posto, prema prvim rezultatima nakon 53,09 posto prebrojanih glasova.

Socijalisti (PSOE), koji su na vlasti od 2004., pretrpjeli su težak poraz u trenutku teške gospodarske krize i višednevnih socijalnih prosvjeda, deset mjeseci prije parlamentarnih izbora. Socijalisti su izgubili izbore i na prethodnim općinskim izborima 2007., ali s mnogo manjom razlikom, odnosno s 34,9 posto glasova u odnosu na 35,6 posto glasova koliko je dobila Narodna stranka (PP).

Prosvjednici koji su u Madridu početkom tjedna zauzeli trg Puerta del Sol kako bi prosvjedovali protiv posljedica gospodarske krize, odlučili su nastaviti prosvjede 'bar do sljedeće nedjelje'. Oko 34,6 milijuna španjolskih birača bilo je pozvano izabrati 8116 gradonačelnika, više od 68.400 gradskih vijećnika i 824 zastupnika u pokrajinskim parlamentima. Lokalni parlament biralo je 13 od 17 autonomnih pokrajina, a sve općine birale su gradska vijeća.

Vodeća oporbena stranka, Narodna stranka, na regionalnim izborima u Kastilji-La Manchi, osvojila je 48 posto glasova, prema podacima dostupnim nakon prebrojanih 23 posto glasova, dok su Socijalisti, koji su u toj pokrajini na vlasti 28 godina, osvojili 42 posto glasova. Prema izlaznim anketama objavljenim nakon zatvaranja birališta, socijalisti su izgubili i Barcelonu, drugi grad Španjolske koji su vodili 32 godine, a u Baskiji vodi nova separatistička baskijska stranka Bildu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Socijalisti pred trijumfom Francuska: Centar će nestati, socijalisti i UNP okupljaju sve birače Slika nije dostupna Prvi krug Francuski izbori: Socijalisti pred apsolutnom većinom

>> Španjolci i dalje na ulicama: 'Dosta je, neka prestanu lagati!'

Prema ispitivanju instituta Ipsos, konzervativni nacionalisti Convergencia i Unio (CiU) dobivaju između 14 i 16 mjesta od 41 koliko ih je u općinskom vijeću, ali ne postižu apsolutnu većinu od 21 vijećnika.

Na općinskim izborima u San Sebastianu, jednom od tri velika baskijska grada vodi nova separatistička baskijska stranka Bildu koja bi po izlaznim anketama dobila 10 mjesta. Socijalisti bi dobili 6 ili 7, konzervativci Narodne stranke 5 ili 6, a nacionalisti desnog centra PNV 4 ili 5, prema anketi instituta Ipsos. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene