Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija upala u urede Vlade

Španjolska: Predsjednik Katalonije optužio Madrid za preuzimanje njegove administracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska policija u srijedu je upala u urede katalonske vlade i uhitila tamošnje dužnosnike kako bi se obustavio zabranjeni referendum o neovisnosti te najbogatije španjolske regije, a predsjednik Katalonije je ocijenio da je tim potezom Madrid u stvari suspendirao autonomiju Katalonije.

Stotine prosvjednika okupilo se ispred ureda regionalne vlade u središtu Barcelone, mašući crveno-žutim katalonskim zastavama, uz povike "Okupacijske snage van" i "Gdje je Europa".

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Slika nije dostupna Srušene stranice Ustavnog suda Španjolska vlada preuzima nadležnost nad Katalonijom, Anonymousi im zaprijetili

"Španjolska država je zapravo suspendirala autonomiju Katalonije i uspostavila izvanredno stanje", kazao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskom obraćanju.

"Osuđujemo i odbacujemo nedemokratske i totalitarne poteze španjolske države", poručio je i dodao da bi se bez obzira na to Katalonci trebali u velikom broju pojaviti i glasati na referendumu 1. listopada o odcjepljenju od Madrida.

Policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela.

Napetosti između Barcelone i Madrida narasle su u protekla dva tjedna zbog pripreme čelnika te bogate sjeveroistočne regije za referendum 1. listopada o odcjepljenju od Španjolske.

Novine El Pais pišu kako je uhićeno sveukupno 14 ljudi.

Španjolska policija je u utorak zaplijenila više od 45.000 omotnica zapakiranih u kartonske kutije kojima je katalonska vlada htjela obavijestiti ljude diljem regije o referendumu.

U utorak su brojni katalonski gradonačelnici bili prisiljeni pojaviti se pred državnim tužiteljem nakon što su optuženi za potporu referendumu čije održavanje Madrid zabranjuje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene