Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Španjolci na ulicama

'Bliži se kraj ovakvoj Europi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Španjolska Vlada odlučila zatražiti financijsku pomoć za svoj bankarski sektor, stanovnici uznemireni tom viješću izašli su na ulice. Novac se, kaže, treba tražiti kako bi se pomoglo stanovnicima, a ne bankama, prenosi Reuters.

Članovi španjolskog pokreta Indignado i njihovi simpatizeri okupili su se u Madridu na trgu Peuerta del Sol, sinoć kako bi prosvjedovali protiv Španjolske odluke da zatraži europsku pomoć za 'sređivanje' bankarskog sektora.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima''

'Mi kažemo da je ovo prijevara, jer pomoć ne bi trebala ići bankama. Trebala bi biti namijenjena građanima koji su najviše pogođeni krizom. Mislim da bankama nije toliko loše kao građanima', rekao je stanovnik Madrida Mari Paz.

>> Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

>> Španjolskoj na raspologanje 100 milijardi eura

'Javni novac daje se financijskoj eliti. Zato sada ovdje govorimo o ogromnoj prijevari i pljački jer oni moraju izvlastiti banke i relocirati sredstva među siromašnim ljudima', smatra Tom Kucharz iz Madrida.

Podsjetimo, Španjolska je donijela odluku zatražiti financijsku pomoć kako bi pomogla bankarski sektor. MMF je pozdravio tu odluku, kao i Japan i SAD. 17 ministara financija eurozone usuglasili su da će se na raspolaganje Španjolskoj staviti iznos do 100 milijarda eura.

Španjolska je Vlada rekla kako želi pomoć za banke, ali nije željela specificirati točan iznos dok dva nezavisna konzultanta Oliver Wyman i Roland Berger ne dostave izvještaj o procijeni potreba bankarskog sektora. Očekuje se da će izvještaj biti gotov 21. lipnja.

Bez doma svaki dan ostane 159 obitelji

Indignadosi su se jučer okupili oko vođe 'Grčkog odbora protiv duga' Yorgosa Mitralisa kako bi i prosvjedovali i izrazili solidarnost sa stanovnicima Grčke. 'To nije iznenađenje za nas. Svi su čekali ovaj događaj i to je vrijeme došlo. Ali nitko ne misli da će Španjolska biti posljednja. Bit će još primjera i to dokazuje da su nam lagali kad su prije dvije godine rekli da je problem samo Grčka', rekao je Mitralis.

'Jedino realno rješenje je veoma teško, ali to je europska borba, europskih naroda za drugu Europu, a ne za ovakvu kakvoj se bliži kraj', rekao je Mitralis.

'Osjećam paniku jer, koliko se razumijem u 'izvlačenje', to znači podvrgavanje Europi, tržištu i posebno kretanjima na tržištu. Svi smo u to uključeni. Prilično je veliki problem, da mi ljudi moramo prihvatiti tako veliki dug', rekao je Jose, stanovnik Madrida.

Da imaju razloga za paniku, pokazuje i podatak da svaki dan 159 Španjolskih obitelji, zbog nemogućnosti otplate kredita, izgubi krov nad glavom. U posljednjih pet godina bez svog je doma ostalo 350.000 obitelji. Čak 82 posto njih ima djecu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene