Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpor u Tibetu

Spalila se redovnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna se tibetanska redovnica spalila na jugozapadu Kine, objavila je novinska agencija Xinhua.

Riječ je o jedanaestom ovogodišnjem samospaljivanju Tibetanaca u regiji koja je postala središte otpora strogom kineskom nadzoru.

Qiu Xiang, 35-godišnja redovnica spalila se na raskrižju u okrugu Dawuu u pokrajini Ganziju. Tu pokrajinu u Sečuanu Tibetanci zovu Kandze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odmor iz noćne more Strava u hotelu koji obožavaju influenceri: Tri sata spavao u sobi s mrtvacem Dalaj-lama (Foto: AFP) Stabilno Dalaj-lama hospitaliziran zbog upale pluća

>> Snimka užasa: Tibetanski redovnici šokirali javnost

Redovnica je bila iz sela Tongfoshana, objavila je Hinhua. U vijesti se kaže kako još nije jasno zašto se ubila, a lokalne su vlasti pokrenule istragu. Prošli se tjedan u Ganziju benzinom polio i spalio jedan redovnik.

Većina stanovnika Ganzija i susjedne Abe u kojoj je bilo osam samospaljivanja, Tibetanci su i stočari, a mnogi se smatraju pripadnicima šire tibetanske regije koja obuhvaća službenu autonomnu regiju Tibeta i druga gorska područja kineskog zapada.

Kina Tibeton vlada čeličnom šakom otkad su komunističke snage ušle u tu regiju 1950. Devet godina poslije i nakon neuspjela ustanka protiv kineske vlasti, iz zemlje je pobjegao i tibetanski duhovni vođa Dalaj lama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene