Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka BiH liderima

Sorensen: Ako se ne dogovorite ništa od EU novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peter Sorensen zatražio je od političkih lidera u toj zemlji da ozbiljno shvate zadaće koje se pred njih stavljaju.

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen ponovo je u četvrtak zatražio od političkih lidera u toj zemlji da ozbiljno shvate zadaće koje pred njih postavlja opredjeljenje za članstvo u EU te da provedu reforme koje se od njih očekuju.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

>> VIDEO BiH: 'Djeca u spotu za popis stanovništva su zloupotrijebljena'

Sorensen je takav zahtjev ponovio tijekom posjeta Banjoj Luci gdje je boravio u pratnji veleposlanika nekoliko zemlja-članica Unije.

Posjet visokog diplomatskog izaslanstva EU, u kojemu je bila i generalna konzulica Hrvatske u Banjoj Luci Dunja Jevak, uslijedio je uoči sastanka lidera najutjecajnih političkih stranaka iz BiH s predstavnicima Unije koji se treba održati 1. listopada u Bruxellesu.

'Vi morate postići to da EU u vama ima sugovornika koji će realizirati različite projekte i dogovore, a ne da se događa da na jednoj strani dobijemo jedan odgovor, a na drugoj tražimo drugi', izjavio je Sorensen nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sorensen je ponovio kako BiH neće dobiti novac iz pretpristupnih fondova EU sve dok se ne uspostavi koordinacijski mehanizam koji će osigurati da vlasti te zemlje jednim glasom komuniciraju s Bruxellesom.

Zbog izostanka dogovora o tom mehanizmu ranije ovog tjedna i formalno je otkazano financiranje projekata u poljoprivredi vrijednih više od pet milijuna eura.

Neimenovani dužnosnik delegacije EU u BiH kazao je sarajevskom 'Dnevnom avazu' kako je taj novac, planiran kao pomoć BiH, već preusmjeren za Kosovo. Isti izvor je najavio kako je sasvim moguće da se u okviru projekta IPA II za razdoblje od 2014. do 2020. godine ništa neće planirati za BiH, a riječ je o desecima milijuna eura.

Postoje tek slabašni izgledi da BiH tijekom ove godine dobije pomoć od 11 milijuna eura namijenjenih razvitku turizma te srednjih i malih poduzeća no isključivo pod uvjetom da se do 1. listopada postigne dogovor o mehanizmu koordinacije, kao i o provedbi presude 'Sejdić-Finci', što su ujedno ključne pretpostavke za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

'Mi u cijelosti razumijemo izazove s kojima je BiH suočena u provedbi presude 'Sejdić-Finci', no želimo vidjeti uvjerljive napore u tom pravcu. Vjerujemo i da je brzo moguće naći rješenja u vezi mehanizma koordinacije, a što se tiče IPA fondova potrebne su strukture koje će osigurati provedbu projekata koje će se iz tih fondova financirati', kazao je Sorensen dodajući kako Bruxelles nema nakanu nametati rješenja jer očekuje da ona uslijede isključivo kao rezultat unutarnjeg dogovora u BiH.

Dodik je u četvrtak izjavio kako je do 1. listopada moguće postići dogovor unutar BiH, no nije naznačio postoje li neki novi kompromisni prijedlozi koji bi pomirili sadašnja oprečna stajališta bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka.

Mehanizam koordinacije je problem jer srpske stranke nepomirljivo inzistiraju da entiteti, a ne država upravljaju sredstvima iz IPA fondova, dok se dogovor o provedbi presude 'Sejdić-Finci' ne može postići jer nema suglasnosti kako ubuduće birati članove Predsjedništva BiH a da se pritom osigura kako u izbornom procesu neće biti diskriminirani pripadnici nacionalnih manjina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene