Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na meti al-Šabab

'Operacija Indijski ocean počet će idućih nekoliko dana!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski predsjednik Hasan Šeik Mohamud izjavio je u utorak Reutersu kako će sljedećih dana Afrička unija i vladine snage pokrenuti novu vojnu operaciju protiv islamističke skupine al Šabab, koja je povezana s Al-Kaidom, a u Somaliji je namjeravala nametnuti strogi oblik šerijatskog prava.

Šababi su vladali većim dijelom južne Somalije od 2006. do 2011., kada su ih mirovne snage Afričke unije istjerale iz glavnog somalskog grada Mogadišua. Nakon toga su protjerani i iz drugih većinih urbanih centara u zemlji koja je više od dva desetljeća suočena s ratom i nemirima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kenija poslala vojsku Somalija: 80 mrtvih u napadu kenijskih aviona na baze al Šababa Slika nije dostupna Najgori od najgorih FOTO Ovo je deset najopasnijih ljudi na svijetu

No islamisti još uvijek drže dio somalskog teritorija, koji će, po Mohamudovim riječima, biti u fokusu vojnih operacija.

"Operacija Indijski ocean počet će idućih nekoliko dana. Poduzimamo sve kako bismo osigurali uspjeh ofenzive", rekao je Mohamud u intervjuu tijekom posjeta Washingtonu, gdje sudjeluje na summitu afričkih predsjednika.

Somalski predsjednik uspio se nedavno oduprijeti valu napada u Mogadišuu, zadavši tako "posljednji udarac" islamističkoj skupini za koju kaže da je sada okružena somalskom vojskom i snagama Afričke unije.

Somalija: 80 mrtvih u napadu kenijskih aviona na baze al Šababa

Mohamud je istaknuo kako šababi napadaju i u inozemstvo, navevši primjer Nairobija gdje su bili uključeni u prošlogodišnji napad na trgovački centar u kojemu je poginulo 67 ljudi.

"To je znak njihove slabosti. Teritorij im je sužen i sada mijenjaju taktiku", rekao je Mohamud koji nije zabrinut za svoje osobnu sigurnost, unatoč napadima kojima je bio izložen tijekom godine. Militanti su u više navrata napali predsjedničku rezidenciju, te izveli bombaški napad u srpnju.

Mohamudov posjet Sjedinjenim Državama dolazi u vrijeme produbljivanja veza dviju zemalja. SAD je u lipnju najavio da će imenovati svog prvog veleposlanika u Somaliji od 1993., a prvi somalski veleposlanik u Washington u više od dva desetljeća, u pratnji je Mohamudova izaslanstvo tijekom njegova posjeta SAD-u.

"Somalsko-američki odnosi se poboljšavaju, rekao je Mohamud dodavši da se razgovara o strateškom partnerstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene