Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Somalija: Islamisti se povukli iz glavnog grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki somalski islamistički vođa rekao je da su se sve islamističke snage povukle iz glavnoga grada Mogadišua.

"Povukli smo sve vođe i članove koji su radili u glavnome gradu", rekao je šeik Šarif Ahmed za al-Jazeeru.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

On je rekao da su somalski islamisti i dalje ujedinjeni i objasnio da je riječ o promjeni taktike u ratu protiv etiopskih snaga koje podupiru slabu prijelaznu somalsku vladu.

Glasnogovornik somalske vlade kazao je da će njezine snage preuzeti kontrolu nad čitavim područjem glavnog grada u roku od nekoliko sati.

"Naše snage već kontroliraju Mogadišu jer su zauzele dvije kontrolne točke na glavnoj prometnici izvan grada. U roku od nekoliko sati zauzet ćemo grad", rekao je glasnogovornik.

Povlačenje islamista počelo je nekoliko sati nakon što su se
zajedničke snage etiopske i somalske vlade približile Mogadišuu na 30 kilometara. Predstavnici somalske vlade ranije su rekli da neće pokušati vojnom silom zauzeti grad već da će ga opkoliti do predaje snaga islamista.

Vijeće sigurnosti UN-a ponovo bez dogovora 

Vijeće sigurnosti UN-a ni drugi dan zaredom nije uspjelo postići dogovor oko izjave kojom bi pozvalo na brzi završetak rata u Somaliji, budući da Katar ponovno nije želio odustati od zahtjeva da se u izjavi traži odlazak etiopske vojske iz Somalije.

Od 15 zemalja članica vijeća, na sjednici u srijedu 14 ih je bilo protiv stajališta Katara, jednako kao i u utorak, pa su daljnje
konzultacije otkazane i ne očekuje se da će ubrzo ponovno početi, rekli su diplomati.

Tijekom dvodnevnih pregovora iza zatvorenih vrata, Katar, koji ovaj mjesec predsjeda Vijećem sigurnosti, ustrajno je tražio da se donese izjava u kojoj bi se zahtijevalo "trenutačno povlačenje svih stranih snaga s teritorija Somalije i prekid njihovih vojnih operacija u Somaliji".

Američki veleposlanik Alejandro Wolff je stajalište da bi povlačenje etiopske vojske iz Somalije bilo rješenje problema nazvao pretjeranim pojednostavljivanjem stvari.

"Za rješenje problema Somalije trebat će šira perspektiva i pristup koji će uključivati izravne pregovore između privremene vlade - koja je legitimna vlast u toj zemlji - i Saveza islamskih sudova", rekao je Wolff.

"Etiopljani nisu jedina strana vojska u Somaliji i u Vijeću sigurnosti postoji konsenzus da se u rješavanju problema ne spominju pojedinačna imena", rekao je Wolff.

Američka je vlada dala do znanja da podupire etiopsko uključivanje u sukob u Somaliji, a Etiopija optužuje susjednu Eritreju, svojeg dugogodišnjeg neprijatelja, za potporu islamističkoj strani.

Zamjenik somalskog veleposlanika pri UN Idd Beddel Mohamed rekao je kako je Etiopija intervenirala "na poziv prijelazne savezne vlade".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene