444527
444527
444527
444527
444527

Solar Impulse završio epsko putovanje oko svijeta

  • , 26.07.2016., 08:43
  • Autor:
  • komentara

U utorak ujutro završeno je prvo putovanje solarnog zrakoplova oko svijeta kada je Solar Impulse sletio u Abu Dabi i završio let koji je na istom mjestu počeo 9. ožujka prošle godine.

 
 
 
 
Bertrand Piccard i Anre Borscheng nakon slijetanja (Foto: AFP)
Bertrand Piccard i Anre Borscheng nakon slijetanja (Foto: AFP)

Završilo je prvo putovanje solarnog zrakoplova oko svijeta kada je Solar Impulse u utorak ujutro sletio u Abu Dabi, prenose agencije.

Švicarac Bertrand Piccard upravljao je zrakoplovom na solarnu energiju u posljednjoj etapi leta od Kaira do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za upravljačem Solar Impulsea izmjenivao se sa sunarodnjakom Anreom Borschengom u misiji kojom su se promovirali obnovljivi izvori energije.

Time je završen epski let koji je u Abu Dabiju počeo 9. ožujka prošle godine.

"Budućnost je čista. Budućnost ste vi. Budućnost počinje sada. Idemo dalje", rekao je Piccard koji je u Abu Dabiju dočekan velikim pljeskom.

Let u 17 etapa bio je dug 42.000 kilometara, preko četiri kontinenta, tri mora i dva oceana.

Najduža etapa od 8925 kilometra iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je Borschberg postavio apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog zrakoplova.

To je samo jedan od 19 službenih rekorda oborenih u globalnoj avanturi Solar Impulsea.

Piccard i Borschberg su na projektu radili više od deset godina.

Težak 1,5 tona i širok kao Boeing 747, Solar Impulse letio je prosječnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje skladište solarnu energiju putem 17.000 fotonaponskih ćelija na svojim krilima.

Kabina Solar Impulsea 2 bila je opremljena bocama kisika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile vanjske temperature pri letu koje se kreću između +40 i ‐40 stupnjeva Celzijevih.

Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta moglo se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea u sklopu kampanje za promicanje tehnologija koje koriste čistu energiju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se