Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regulacija i zabrana

Šokirani i iznenađeni: Stručnjaci kritiziraju izvješća WHO-a o e-cigaretama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće o elektroničkim cigaretama koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija sadrži greške, pogrešna tumačenja i netočne prikaze radi čega bi zakonodavci mogli propustiti uzeti u obzir potencijalne pozitivne doprinose po zdravlje tih cigareta, izjavila je skupina stručnjaka za ovisnost o duhanu.

U kritici WHO-ove studije o elektroničkim cigaretama, koja je poslužila kao nacrt za WHO-ovo prošlomjesečno izvješće u kojem se traži stroža regulacija e-cigareta, stručnjaci su ocijenili da je riječ o netočnom prikazu dokaza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirena javnost Prvi na svijetu zabranili su potpunu prodaju duhana, a sada su donijeli novu odluku Veće cijene cigareta i žestokih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Globalna duhanska epidemija WHO upozorava: Ne postoji razlika između cigareta i uređaja za grijanje duhana

"Bila sam šokirana i iznenađena dok sam ga čitala", rekla je novinarima Ann McNeill, istraživač nacionalnog centra za ovisnosti londonskog King's Collegea. "Smatrala sam da je to netočan prikaz dokaza o e-cigaretama".

VIDEO Trebate motiv za prestanak pušenja? Pogledajte OVO

Popularnost elektroničkih cigareta, kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, u posljednje je dvije godine naglo porasla no povela se i oštra rasprava o njihovim opasnostima i prednostima a kako je riječ o novijem proizvodu nema znanstvenih dokaza o njihovoj dugoročnoj štetnosti. Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema uživanju duhana dok drugi govore da one imaju golemi potencijal pomoći milijunima pušača u svijetu da odbace smrtonosnu naviku.

WHO-ovo izvješće prošlog mjeseca tražilo je strogu regulaciju e-cigareta, zabranu njihovog korištenja u zatvorenim prostorima, reklamiranje i prodaju maloljetnicima. McNeill je izjavila da je, iako su e-cigarete razmjerno nove i "još nemamo sve odgovore na njihov dugoročni utjecaj na zdravlje", jasno da su sigurnije od cigareta koje ubiju više od šest milijuna ljudi godišnje.

Peter Hajek sa sveučilišta Queen Mary u Londonu, koji istražuje ovisnost o duhanu i koji je suautor kritike, ustvrdio je da je ključno da se e-cigarete ocjenjuju u odnosu na poznate štete koje nanose duhanske cigarete.

"Trenutno se dva proizvoda nadmeću za pušačku naviku", rekao je. "Jedna, konvencionalna cigareta, ugrožava korisnike i one oko njih i novači nove korisnike među djecom koja je kušaju. Druga, e-cigareta, nemjerljivo je sigurnija, ne predstavlja opasnost po druge i stvara zanemarivu stopu redovitog uživanja među djecom nepušačima koji je probaju".

Studija WHO-a i njegov prošlomjesečni izvještaj, međutim, preporučuju da je potrebno otežati stavljanje e-cigareta na tržište te bi, smatraju stručnjaci, mogli pušače odvratiti od e-cigareta a javnost i političare navesti da propuste uvidjeti zdravstvene prednosti koje bi e-cigarete mogle imati.

McNeill i njeni suautori, čije su kritike objavljene u časopisu Addiction, usredotočili su se na nekoliko ključnih tvrdnji iz WHO-ovog izvješća za koje tvrde da navode na pogrešne zaključke. Izvješće sugerira da je korištenje e-cigareta velik problem te da vodi pušenju duhana iako je činjenica da je krajnje rijetko da je koriste nepušači a broj pušača među mladima je u padu, upozoravaju stručnjaci.

Izvješće također propušta priznati da su e-cigarete ne samo manje štetne od duhanskih nego i da je koncentracija toksina tek sitan dio onoga što se nalazi u duhanskom dimu. McNeill i kolege, nadalje, upozoravaju da izvješće zaključuje da osobe oko pušača e-cigareta mogu udahnuti znatne količine toksina iako su njihove koncentracije preniske da bi predstavljale bitan zdravstveni rizik.

Izvješće također ostavlja dojam da dokazi sugeriraju kako e-cigarete otežavaju prestanak pušenja iako je istina potpuno suprotna, zaključuju stručnjaci koji kritiziraju WHO-ova izvješća i radi načina na koja su pisana i "iznošenja mišljenja kao dokaza". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene