Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britansko istraživanje pokazalo

Šokantno: Svaki dan bacamo gotovo 2 miljarde tona hrane !

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo polovina sve hrane koja se proizvede na planetu, a to je oko dvije milijarde tona, svakog dana završi na otpadu, upozorili su inženjerski stručnjaci s britanskog IMechE ( Institution of Mechanical Engineers) u danas objavljenom istraživanju.

Najnovije istraživanje pokazuje kako se između 30 i 50 posto ili 1,2 do 2 milijarde tona proizvededne hrane nikad ne stigne do tanjura. Za to su zaslužne nove prodajne navike i strategije poput 'kupi jedan, jedan dobiješ besplatno', opsjednutost zapadnjačkih kupaca kozmetički savršenom hranom, sve to udruženo s nepostojećom ili lošom strategijom razvoja poljoprivrede, neadekvatnom infrastrukturom i nezadovoljavajućim skladišnim kapacitetima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija zatvorena nakon tragedije Muškarac pao s jedne od najvećih turističkih atrakcija u Londonu: Preminuo na mjestu

UN: Do kraja stoljeća trebamo hranu za još tri milijarde ljudi

U svjetlu predviđanja Ujedninjenih naroda kako se do kraja stoljeća očekuje potreba za prehranom dodatnih tri milijarde ljudi i rastućim pritiskom na potrebne resurse za proizvodnjom hrane, uključujući vodu, zemlju i energiju, IMechE poziva na hitnu akciju u borbi s ovim gubitcima hrane.

>> Nestašica hrane u Siriji, ugroženo oko milijun ljudi

Potrošači iz Europe i SAD-a bacaju gotovo 50 posto kupljene hrane, dok se istovremeno oko 550 milijardi kubika vode globalno potroši na uzgoj hrane, koja nikad ni ne stigne do potrošača. Očekuje se kako će do 2050.godine ta potražnja za vodom, zbog proizvodnje hrane narasti do 13 trilijuna kubika.

Kako bi se spriječio daljnje nerazumno bacanje hrane stručnjaci s IMechE-a pozivaju vlade, razvojne agencije i organizacije poput UN-a na zajedničku suradnju kako bi utjecali na ljude da izmjene štetne navike oko bacanja hrane, ali i obeshrabrile lošu praksu kakvu provode poljoprivrednici, proizvođači hrane, trgovački lanci i potrošači.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene