Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće vijesti

Šokantne snimke s Grenlanda: Otopilo se 97 posto leda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici kažu da se ubrzano počeo topiti led sa Grenlanda, no ne znaju što je točno uzrok.

Satelitske snimke pokazuju da se u svega četiri dana količina otopljenog leda popela s 40 na nevjerojatnih 97 posto. To se već događalo u povijesti, pa znanstvenici trebaju utvrditi je li riječ o prirodnoj pojavi ili posljedici globalnog zatopljenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Normalna je pojava da se u ljetnim mjesecima oko polovica Grenlanda topi. Dio otopljene vode zadrži se na ledenoj površini, dok se dio izgubi u oceanu. Međutim, ove godine dogodila se iznimka. I to velika.

Količina otopljenog leda dramatično se povećala. Sudeći prema podacima dobivenim putem satelita velika površina Grenlanda topi se brže od očekivanog. U samo četiri dana količina otopljenog leda u sredini srpnja popela se na 97 posto.

>> Umalo poginuli: Raspad ledenjaka uzrokovao pravi pravcati tsunami!

Znanstvenici još rade na otkrivanju uzroka ovog topljenja leda. Ne znaju radi li se o masivnom topljenju leda koji će rezultirati smanjenjem ledenog pokrivača i porastu razine mora.

Son Nghiem, iz NASA-inog Jet Propulsion Labaratory iz Pasedene, prošli je tjedan analizirao podatke prikupljene satelitom Oceansat-2 kada je primjetio nešto neobično.
Podaci su pokazivali da se većina Grenlanda topi neopisivo brzo.

'Ovo su stvarno nevjerojatni podaci i na prvu nisam znao radi li se o kakvoj pogrešci u očitavanju snimaka ili o stvarnim podacima', rekao je Nghiem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene