Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao povlačenje

Sodano: Ako se Papa ne osjeća dovoljno snažan, poštujemo njegovu veliku hrabrost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dekan kardinalskog zbora, kardinal Angelo Sodano ekskluzivno je za Novu TV komentirao skoro povlačenje pape Benedikta XVI.

Kardinal Angelo Sodano na položaju dekana kardinalskog zbora naslijedio je papu Benedikta XVI. Kao njegovom tadašnjem zamjeniku, kardinalu Sodanu pripala je uloga da novoizabranog papu pita prihvaća li dužnost i kojim će se imenom koristiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvalio se i čestitao Pročitajte Milanovićevo pismo papi Benediktu XVI. Slika nije dostupna Mirovina, stan, povlastice... Znate li koliku će mirovinu imati Papa?

Kardinal Sodano ima 85 gopdina i zbog starosti neće birati novog Papu. 'Naravno da se radi o posebnom događaju. Od 1400. nismo imali slučaj da se vrhovni crkveni poglavar povlači sa svoje dužnosti', kazao je.

Kardinal Sodano je istaknuo da Papina ostavka ne znači i stvaranje novog standarda u katoličkoj crkvi.'Svaki novi poglavar prema svojoj savjesti odlučit će hoće li nastaviti obavljati dužnost u slučaju bolesti, umora ili ne', dodao je.

 

>> Vatikan otkrio kako će Benedikta oslovljavati kada napusti dužnost

Kaže i da je mogućnost papinog povlačenja prema kanonskom pravu oduvijek postojala.'Papa, s obzirom na to da se osjećao slab i umoran, želio je poduzeti ovaj hrabri korak i dati primjer kršćanske snage, odlučnosti. Ako se ne osjeća dovoljno snažan, poštujemo njegovu veliku hrabrost, iako nam je žao jer smo svi bili povezani s njim, i imali veliko poštovanje prema njegovoj doktrini'.

Dugi niz godina kardinal Sodano obnašao je dužnost državnog tajnika Svete Stolice. Na tom je položaju bio u vrijeme proglašenja hrvatske neovisnosti. 'Uvijek se sjećam da je Papa Ivan Pavao II. snažno radio kako bi Europska unija i druge države priznale Hrvatskoj i ostalim republikama njihovo pravo na osamostaljenje. To je bilo predviđeno ustavom federacije. Dakle, postojalo je pravo, ali i još hitnija situacija jer je u tijeku bio rat. Kako bi se rat završio bilo je korisno da svaki narod traži svoj put i Sveta Stolica je pomogla', kazao je.

Hrvatsku je posjetio nekoliko puta. Bio je i na beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca. U tom snažnom čovjeku kardinal Sodano vidi osobu koja je zadržala vjeru u svoje ideale i ekspresiju hrvatskog nacionalnog karaktera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene