Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moody's odlučio

Snižen kreditni rejting 26 talijanskih banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka agencija za mjerenje kreditne sposobnosti, Moody's, deklasirala je 26 talijanskih banaka, među kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, odnosno smanjila je rejting bankama Intesa San Paolo i Unicredit

Među 26 banaka kojima je Moody's spustio prethodni rejting pet je velikih, a uz dvije spomenute tu je najstarija banka na svijetu Monte dei Paschi iz Siene.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

Rejting talijanskih banaka je „među najnižima u razvijenim europskim zemljama i to se odražava na osjetljivost kreditnih ustanova u okviru teške situacije koja vlada u Italiji i Europi“, objašnjavaju u agenciji za rejting.

Moody's naglašava kako teškoće vezane za “recesiju i štednju u Italiji smanjuju potražnju na kratki rok. Moody's je deklasirao 10 banaka za jedno mjesto, osam banaka za dva mjesta, šest banaka za tri mjesta i dvije banke za četiri mjesta. Ipak to deklasiranje je ograničeno, jer je novac koji je Europska središnja banka dala talijanskim i drugim bankama znatno smanjio opasnost od propasti banaka u kratkom roku.

>> Bacili molotovljeve koktele na porezni ured u Italiji

Mnoge banke ojačale su svoju razinu kapitala. No, talijanske banke su osjetljivije od drugih zbog toga što veliki talijanski državni dug utječe na pogoršanje uvjeta financiranja banaka. Bankama Unicredit i Intesa Sanpaolo smanjen je rejting sa A2 na A3. Banci Monte dei Paschi smanjen je rejting sa Baa1 na Baa3, a banci Popolare sa Baa2 na Baa3.

Američka agencija za rejting najavila je prije nekoliko mjeseci da će smanjiti svoje procjene za kreditne sposobnosti talijanskim bankama i to je sada provela. (VLM Agencija)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene