Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Enigma iz dubina svemira

IZ DALEKE GALAKSIJE Snimili tajanstveni zvuk, poruke se ponavljaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su uhvatili dug, ponavljajući signal iz dalekog svemira, a nitko nije ni približno siguran što bi to moglo biti.

Znanstvenici su snimili zvuk od 10 milisekundi koji je došao izvan naše galaksije. Prvotno su smatrali kako je svaki taj mali prasak događaj za sebe, no posljednja studija pokazala je kako se zvukovi ponavljaju, poput misterioznih poruka. Moglo bi se raditi o uzorku, no stručnjaci nisu ni blizu zaključka od čega bi mogle nastajati iako su neki, naravno, skloni vjerovati da je riječ o tehnologiji neke druge, udaljene civilizacije.

Novo istraživanje možda će malo više rasvijetliti o čemu se radi, odnosno što je uzrok nepoznatih radio valova.

'Zvukovi koje smo snimili dolaze s velikih udaljenosti, što znači da su vrlo, vrlo jasni. Samo nekoliko astrofizičkih izvora može proizvesti takve bljeskove, a mislimo da je vjerojatno riječ o neutronskim zvijezdama u drugim galaksijama', pojašnjava James Cordes, profesor astronomije sa Sveučilišta Cornell.

Stručnjaci su prvotno zaključili kako su zvukovi nastali prilikom sudara dvaju neutronskih zvijezda, no najnovije otkriće pokazalo je kako njihov izvor i dalje postoji, dakle nije uništen, s obzirom da se i dalje ponavljaju, poput uzorka, piše Independent.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz dalekih galaksija Najmoćnije kozmičke zrake mogle bi pružiti odgovore na vječna pitanja astrofizičara Slika nije dostupna Novo otkriće Otkrivena nevidljiva sila koja gura našu galaksiju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene