Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video razljutio mnoge

VIDEO Inspektor napao dječaka koji prodaje slatkiše da plati školski pribor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča 10-godišnjeg uličnog prodavača, kojeg je ponizio gradski inspektor, dirnula je u srce brojne Meksikance, nakon što je snimka objavljena na društvenim mrežama.

Snimka prikazuje siromašnog dječaka, pripadnika meksičkih Indijanaca, koji na ulici u gradu Villahermosa, prodaje slatkiše, kapi za kašalj, te cigarete, noseći sve to u pletenoj košari. Prema izjavi državnih dužnosnika dječak, Manuel Diaz Hernandez, se uličnom prodajom bavi kako bi zaradio za školske potrepštine, knjige i pribor.

Pročitajte i ovo Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli"

Gradski inspektor vidio je dječaka, verbalno ga napao i uzeo nekoliko kutija cigareta iz njegove košare. U Meksiku je zabranjeno da maloljetnici prodaju ili kupuju cigarete, piše The Huffington Post.

Na snimci se vidi kako Manuel neutješno plače dok ga inspektor prisiljava da sve slatkiše iz košere rukom izbaci na pločnik. Šteta od cigareta koje mu je oduzeo inspektor vjerojatno je veća od tjedne zarade ovog siromašnog dječaka.

Nakon što je inspektor odšetao s dječakovim cigaretama, jedan je čovjek prišao Manuelu kako bi mu pomogao pokupiti slatkiše s pločnika, dok je Manuel čučnuo, rukama pokrio glavu i neutješno jecao.

Ovaj se događaj zbio u ponedjeljak, a nakon što se snimka pojavila na društvenim mrežama pregledana je nekoliko stotina tisuća puta. U petak je vladina Nacionalna komisija za ljudska prava najavila da će istražiti slučaj. Grad je objavio da je otpustio inspektora.

U Meksiku ovaj događaj smatraju najnovijom pobjedom društvenih medija u njihovom pridonošenju postizanja pravde u toj zemlji. U posljednjih nekoliko godina na društvenim su mrežama razotkrivene brojne afere i slučajevi zlostavljanja koji bi bez pomoći interneta u prošlosti prošli neopaženo.

'Svaki oblik nasilja nad djecom je potpuno neprihvatljiv, posebno ako se radi o pripadnuku meksičkih Indijanaca, jer su oni jedna od najugroženijih skupina u zemlji', objavila je u izjavi komisija za ljudska prava.

>> Dječak šetao s roditeljima i samo - NESTAO!

Ulični prodavači u Meksiku često prodaju jednu cigaretu prolaznicima dostruko skuplje od stvarne cijene, onima koji nemaju vremena ili novca ili jednostavno ne žele kupiti cijelu kutiju. Dužnosnici su se složili da je, usprkos zabrani prodaje cigareta, način na koji je inspektor kaznio dječaka prešao mjeru. Smeta ih pogotovo što se sve dogodilo na jugoistoku zemlje gdje su Indijanci porobljeni prije nekoliko stoljeća. 

Ured državnog tužitelja Tabascoa priopćio je da je dječakova teta rekla kako je dovela Manuela u Villahermosu 10 dana prije ovog događaja. Dječak živi s bakom i djedom u indijskom selu San Juan Chamula, u susjednoj državi Chiapas, jer je želio raditi tijekom ljetnih praznika kako bi sakupio novac za školski pribor i uniformu.

Nakon incidenta guverner države Tabasco Arturo Nunez priopćio je da će njegov ured Manuelu i obitelji dati stipendiju, te za dječaka platiti zdravstvenu skrb i psihološku pomoć.

Lupita Santiago, glasnogovornica odjela za zdravstvenu skrb  države Chiapas izjavila je da dječak govori samo malo španjolskog jezika. U knjigama se vodi da mu je 10 godina, ali u ruralnim predjelima zemlje često nije poznata točna dob djeteta, jer se rođenja upisuju tek znatno kasnije. 

Dječak se nakon incidenta vratio djedu i baki, očigledno strahujući od osvete.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene