Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika u tri grada

U vodi za piće otkrili smrtonosnu amebu koja se hrani ljudskim mozgom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodoopskrbni sustav treba proći proces pročišćavanja i nadzora, ističu u ministarstvu, a lokalni dužnosnici tvrde da će voda biti sigurna za piće nakon čišćenja.

U tri grada američke savezne države Louisiane pojavila se u sustavu opskrbe ptikom vodom smrtonosna ameba koja se hrani stanicama ljudskog mozga i živčanog sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema lijeka Muškarac preminuo od amebe koja jede mozak: Zarazio se ispirući nos vodom iz slavine Ilustracija INFEKCIJE ZAVRŠAVAJU FATALNO Dječak preminuo od amebe koja jede mozak: "Ova vrsta infekcije je izuzetno rijetka, ali to nije nikakva utjeha za obitelj"

Preko 12.500 žitelja gradova Reserve, Garyville i Mt Airy u Louisiani izloženo je smrtonosnoj amebi Naegleria fowleri, koja je otkrivena u vodoopskrbnom sustavu, izvijestilo je Američko ministarstvo zdravstva, a prenosi Daily Mirror.

Isti vodoopskrbni sustav treba proći proces pročišćavanja i nadzora, ističu u spomenutom ministarstvu, a lokalni dužnosnici tvrde da će voda biti sigurna za piće nakon čišćenja. Dok je ta ameba smrtonosna, jedini način kako se čovjek njome može zaraziti i dobiti pogubnu moždanu upalu jest da mu voda uđe u nos.

Djevojčicu (9) ubila opasna ameba koja jede mozak

Ameba Naegleria fowleri živi u toplim, slatkovodnim stajaćicama, vodama loše održavanih bazena za kupanje s malo klora, toplim otpadnim vodama iz tvornica i u tlu, obično u ljetnim mjesecima, za vrijeme suša.

U živčani sustav ulazi nakon udisanja inficirane vode, spajanjem na njušne živce. Potom migrira u nosni živac u prednjem mozgu, gdje se jako namnoži hranjenjem živčanim tkivom. Tijekom ove faze, koja se događa 3 do 7 dana nakon infekcije, tipični su simptomi parosmija i anosmija (kao i ageuzija), dok su živčane stanice konzumirane i zamijenjene mrtvim lezijama.

Nakon što su se organizmi amebe namnožili i pojeli veći dio živca za njuh, infekcija se velikom brzinom širi kroz aksone mitralnih stanica na ostatak mozga, što rezultira simptomima encefalitisa, uključujući migrenu (glavobolju), mučninu, vrućicu i ukočenost vratnih mišića, što napreduje do povraćanja, delirijuma, moždanog udara i na kraju, nepovratne kome.

Smrt obično nastupa nakon 14 dana zbog zatajenja dišnog sustava, kad se infekcija proširi na produženu moždinu, koja upravlja temeljnim životnim procesima: disanjem, probavom i radom srca, te uništi autonomne živčane stanice primozga.

Zasad nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj od otkrivanja te amebe u vodoopskrbnom sustavu u Louisiani. Ako se ne otkrije na vrijeme, infekcija je pogubna po čovjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene