Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napada respiratorni sustav

Smrtonosan virus hara Arapskim poluotokom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arapski poluotok ima velik problem s epidemijom smrtonosnog virusa koji napada respiratorni sustav.

Ujedinjeni arapski emirati tijekom vikenda su odvojeno obznanili šest novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom MERS-a (Middle East Respiratory Syndrome), među djelatnicima hitne pomoći, jedan od kojih je i umro od navedene bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Posljedice napada Huta na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Napad na naftno postrojenje Huti preuzeli odgovornost za napad na Saudijsku Arabiju: "Iduće će operacije biti veće i bolnije"

Velik broj zaraženog medicinskog osoblja potaknuo je pitanja oko efektivnosti vlada zemalja arapskog poluotoka u kontroliranju širenja tog godinu i pol dana starog virusa, prenosi Wall Street Journal.

Gnjevna masa kamenovala liječnike: 'Vi ste nam donijeli smrtonosni virus'

"Nisam baš siguran da vide punu širinu ovog problema", istaknula je jedna saudijska liječnica, koja radi u općoj bolnici Kralja Fahda u Jeddahu. Tu je bolnicu MERS najteže ovog mjeseca pogodio.

Prošlog tjedna zabilježen je najveći broj zaraza od početka epidemije, istaknuo je dr. Ian M. Mackay, australski epidemiolog koji prati razvoj te epidemije. "Koliko znamo, MERS-CoV se ne širi lagano s osobe na osobu pa ovi klasteri sugeriraju pad prevencije i kontrole infekcije", zaključio je Mackay.

Prva laboratorijski potvrđena zaraza MERS-om zabilježena je u rujnu 2012. godine, a otad je potvrđeno 228 slučajeva zaraze, od kojih je 92 imalo smrtnu posljedicu, izvjestio je WHO. Nagli porast zaraženih ovog mjeseca najviše je zaslužan za navedenu brojku, jer je u prvih nepunih 15 dana travnja zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze, uključujući i dva smrtna slučaja.

Većina zaraza zabilježena je u Saudijskoj Arabiji, a vlada u Jemenu potvrdila je i u nedjelju i prvi slučaj zaraze i u toj zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene