Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza u Washingtonu

Smjena direktora FBI-ja: Trump kritičare nazvao "folirantima i licemjerima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u utorak otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya američki predsjednik Donald Trump ponovno se našao na meti kritika, no kritičarima je putem Twittera poručio da su foliranti i licemjeri.

Direktor FBI-a James Comey istraživao je predsjedničku kampanju Donalda Trumpa koja se povezivala s Rusijom i njihovim navodnim utjecajem na izbore. Trump ga je smijenio zbog njegova načina istraživanja email skandala Hillary Clinton. Stoga je taj Trumpov potez pobudio sumnje da Bijela kuća pokušava sabotirati FBI istragu. Inače, to je tek drugi put u povijesti da je šef FBI-a smijenjen s dužnosti.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Trump je novinarima kazao kako je smijenio Comeyja jer "nije radio dobar posao".

"Predsjednik Trump je razmišljao o tome da otpusti direktora FBI-a Jamesa Comeya još od dana izbora", izjavila je u srijedu zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders te dodala kako je u ponedjeljak svoju zabrinutost u vezi Comneyja izrazio i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Rod Rosenstein, javlja CNN.

New York Times pak pobija Trumpove tvrdnje da je bio nezadovoljan Comeyjem jer, podsjećaju, Trump je u finalnim danima svoje kampanje imao za njega samo riječi hvale, posebice nakon što je FBI potvrdio kako ponovno otvara istragu oko emailova Hillary Clinton. "Vratio je svoju reputaciju, za to je trebalo puno hrabrosti", izjavio je tada Trump.

Trump niječe da je razlog otkaza bila istraga protiv njega. Istaknuo je da mu je sam Comey rekao da se protiv njega ne vodi istraga. Kritičarima se ponovo obratio putem Twittera.

"Demokrati su se mjesecima žalili na Comeyja. Sad kad je otpušten se PRAVE da su ožalošćeni. Foliranti i licemjeri", poručio im je Trump.

Smjena Comeya zaprepastila je Washington i izazvala sumnje među demokratima da Bijela kuća pokušava osujetiti istragu FBI-a o upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore te su neki demokrati Trumpov potez usporedili s "pokoljem subotnje večeri" iz 1973. kada je tadašnji predsjednik Richard Nixon smijenio posebnog nezavisnog tužitelja koji je istraživao aferu Watergate
 
CNN podsjeća kako Comey nije prvi koji je dobio otkaz zbog istrage o Donaldu Trumpu.

Putin o otkazu Comeyju

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da otkaz Jamesu Comeyju neće utjecati na odnose između dviju zemalja.

"Neće biti posljedica", rekao je Putin CBS Newsu u kratkom intervjuu u ruskom gradu Sočiju. "Vaše mi je pitanje veoma zabavno. Nemojte se ljutiti na mene. Mi nemamo ništa s tim", rekao je.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene