Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smanjuje se broj pobačaja, smrtnost rodilja i dalje zabrinjavajuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije studije pokazale su da se broj pobačaja u svijetu smanjuje zbog veće uporabe kontracepcijskih sredstava, ali i da se broj smrtnih slučajeva povezanih s trudnoćom i porodom ne smanjuje dovoljno brzo da bi se ostvarili zadani globalni ciljevi.

Broj pobačaja se od 1995. do 2003. smanjio s 46 milijuna na 42 milijuna godišnje, a najveći pad zabilježen je u području istočne Europe, stoji u izvješću instituta Guttmacher iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Pročitajte i ovo Prosvjed u Njemačkoj Protiv pobačaja Europska država planira zabraniti molitelje pred ustanovama: "Radi se o neprihvatljivim napadima" Slika nije dostupna Alarmantni podaci U 2015. u Hrvatskoj rodilo je 1100 djevojaka mlađih od 19 godina, 226 ih je prekinulo trudnoću

Najmanji broj pobačaja 2003. zabilježen je u zapadnoj Europi, gdje je od 1.000 žena u dobi od 15 do 44 godine u prosjeku pobacivalo njih 12. U sjevernoj Europi broj žena na tisuću je 17, a u Sjevernoj Americi 21.

Najveći broj pobačaja odnosi se na Aziju, u kojoj je 2003. pobacilo oko 26 milijuna žena, od čega u Kini oko 9 milijuna.

No, WHO neće uspjeti ostvariti svoj cilj značajnog smanjivanja smrtnosti trudnica i rodilja u svijetu, objavljeno je u Ženevi.

Prema navodima Ujedinjenih naroda, u svijetu je u 2005. umrlo više od milijun žena za vrijeme trudnoće ili pri porodu. Broj umrlih trudnica i rodilja smanjuje se za manje od 1posto godišnje. To znači da Ujedinjeni narodi neće moći ostvariti svoj cilj smanjenja smrtnosti trudnica i rodilja za tri četvrtine između 1990. i 2015. godine, priopćio je WHO u četvrtak u Ženevi.

U svijetu je 2005. u trudnoći ili pri porodu umrlo 536.000 žena, a 1990. umrlo ih je 40.000 više.

Prema podacima WHO-a, 99 posto smrtnih slučajeva bilježi se u zemljama u razvoju, u kojima je 2005. na 100.000 živorođene djece umrlo 450 žena. U industrijskim zemljama na 100.000 živorođene djece u istoj godini umrlo je 9 žena.

Slabi pad smrtnosti zabilježen je u zemljama sa srednje visokim prihodima, dok u zemljama s najvišom stopom smrtnosti u prošlim godinama nije zabilježen napredak.

Glede smanjenja smrtnosti, najbolja je situacija u istočnoj Aziji, gdje je od 1990. do 2005. zabilježen pad stope smrtnosti za 4,2 posto u godini dana.

Vjerojatnost da djevojčica koja danas ima 15 godina jednog dana umre u trudnoći ili pri porodu, u Africi iznosi 1:26, a u industrijskim zemljama 1:7.300.

Smanjenje stope smrtnosti trudnica i rodilja jedan je od osam "milenijskih ciljeva", što su ih 2000. godine utvrdili predsjednici država i vlada na milenijskom sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Među ciljevima tada je navedena i namjera smanjenja smrtnosti djece kao i smanjenje broja gladnih za polovicu.

Kako bi se ostvario cilj smanjenja smrtnosti majki, bilo bi potrebno smanjenje za 5,5 posto u godinama između 1990. i 2015.

Čak 65 posto smrtnih slučajeva trudnica i rodilja bilježi se u samo jedanaest zemalja. Najveća je smrtnost u Indiji, zatim u Nigeriji, Kongu i Afganistanu.

Kako bi se ostvario milenijski cilj smanjenja smrtnosti trudnica i rodilja, morala bi se poboljšati zdravstvena zaštita žena a posebice planiranje obitelji, tvrdi WHO.

Uvjeti za to su bolji prijevozni sustav i dostupnost medicinske skrbi ženama kao i bolja izobrazba žena i ravnopravnost spolova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene