Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komunistička stranka i dalje na vrhu

Službeno počela "smjena" vlasti na Kubi: Nakon obitelji Castro na čelo otočne države stiže dosadašnji potpredsjednik

Raul Castro i Miguel Diaz-Canel (Foto: AFP)
Raul Castro i Miguel Diaz-Canel (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Raul Castro i Miguel Diaz-Canel (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Kubanski parlament predložio je Miguela Diaza-Canela kao jedinog kandidata koji bi mogao zamijeniti Raula Castra na mjestu predsjednika, što će ga učiniti prvim vođom te otočne države koji nije član obitelji Castro od revolucije 1959. godine.

Raul Castro odstupit će s mjesta predsjednika nakon deset godina vlasti. Nacionalna skupština namjerava ga zamijeniti Miguelom Diazom-Canelom (57), inženjerom koji trenutačno obnaša dužnost prvog potpredsjednika, izvještava Reuters.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Miguel Diaz-Canel i Mahmud Abas (Foto: AFP) sastanak u havani Novi kubanski čelnik podržao osnivanje palestinske države

Diaz-Canel, rođen je nakon revolucije 1959., na visokoj je poziciji u vladajućoj Komunističkoj stranci i smatra se sigurnim izborom za nasljeđivanje ideologiju Castra i ostalih starijih vođa koje su pomogle Fidelu Castru da s vlasti svrgne diktatora Fulgenica Batistu, na čijoj je strani bila Amerika.

Očekuje se da će novi predsjednik na početku biti oprezan i pokušati konsolidirati potporu među konzervativcima, usprkos želji mladih Kubanaca za bržim razvojem. Malo je vjerojatno da će se suprotstaviti vlasti jednostranačja.

Raul Castro postao je predsjednik 2008. godina kada je njegov brat, Fidel Castro, zbog lošeg zdravlja formalno predao vlast. Fidel je umro 2016. u dobi od 90 godina.

Raul Castro donio je promjene i značajno poboljšao odnose Kube i SAD-a. Također je uveo ekonomske reforme u jednu od posljednjih ekonomija s centralnim planiranjem u stilu Sovjetskog Saveza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene