Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje istrage

Slučaj Daimler: Osumnjičeni u 30-dnevnom pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv trojice osumnjičenika u aferi Daimler Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca karlovačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je danas pokretanje istrage i 30-dnevni pritvor.

Oni su jučer uhićeni, u predistražnom postupku saslušani i nakon toga im je sinoć određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati. Nakon primitka kaznene prijave od PNUSKOK-a i predmeta od USKOK-a, koji su proveli izvide, Županijsko državno odvjetništvo traži otvaranje istrage protiv trojice osumnjičenih zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca, kaže se u današnjem priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a u kojemu se ne navode imena trojice gospodarsvtenika niti se navodi o kojim je trgovačkim društvima riječ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U stranci ih se ne sjećaju kao donatora Uhićeni 'Daimler trojac' HDZ-u donirao 100.000 kuna Slika nije dostupna Nakon devet sati ispitivanja Afera Daimler: Određen 48-satni pritvor za vlasnike IM Metala

>> MUP i DORH: Slučaj Daimler je u nadležnosti USKOK-a

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, kao osnivači i suvlasnici trgovačkog društva iz Ozlja, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, u listopadu i studenom 2002. u Ozlju i Berlinu tijekom pregovora oko realizacije projekta proizvodnje vatrogasnih vozila za MUP RH, dogovorili s odgovornim osobama trgovačkog društva iz inozemstva da isplatu od 250.000 eura obave na njihove privatne račune umjesto tvrtki. To su opravdali blokadom žiro računa tvrtke iako račun tvrtke tada nije bio blokiran.

Tako je trgovačko društvo iz inozemstva prvosumnjičeniku i drugoosumnjičeniku uplatilo svakome po 125.000 eura nakon čega su, kako bi prikrili nezakonito porijeklo novca i uključili ga u financijski sustav Republike Hrvatske, kupili zemljište koje su uknjižili na svoje ime.

Nadalje ih se sumnjiči da su u rujnu 2006. godine u Karlovcu dogovorili isplate provizije od tri posto vrijednosti po svakom pojedinom isporučenom vatrogasnom vozilu za MUP RH, što je ukupno iznosilo 1,6 milijuna eura. Te su isplate išle od ožujka 2004. godine preko trgovačkog društva iz Wyominga i to bez realnog ekonomskog razloga.

Potom su, u cilju prikrivanja nezakonitog porijekla tog novca, dogovorili zaključenje ugovora o prijenosu poslovnog udjela i pristupanju društva kojim su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik prodali trgovačkom društvu iz Wyominga svaki po 15 posto poslovnog udjela, vrijednosti 59.475 kuna, u trgovačkom društvu iz Karlovca uz naknadu od 480.000 eura svakome, iako su znali da ti iznosi prelaze stvarnu tržišnu vrijednost tvrtke i da nema realnog ekonomskog opravdanja za plaćanje te cijene.

Nakon što je 7. rujna 2006. potpisan ugovor o prijenosu poslovnog udjela i pristupanju tvrtke iz Wyominga trgovačkom društvu iz Karlovca u razdoblju od 2006. do 2008., prema nalogu trećeosumnjičenog Godeca u više su navrata obavljene uplate na privatne račune Vukovića i Žabčića u ukupnom iznosu od 335.000 eura svakome, zaključak je ŽDO-a kojime argumentira traženje nastavka kaznenog progona za svu trojicu osumnjičenika. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene