Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloporaba položaja

Slovenskim tajkunima osam godina zatvora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojici vodećih slovenskih tajkuna Igoru Bavčaru i Bošku Šrotu, koji su u srijedu na nekoliko sati pritvoreni, a onda pušteni, prijeti do osam godina zatvora budu li optuženi i osuđeni za pranje novca i zloporabu službenog položaja, o čemu se vodi opsežna kriminalistička istraga u okviru koje u pritvoru i dalje ostaje šest osoba, piše u četvrtak slovenski tisak.

Prema navodima ljubljanskog dnevnog lista 'Dnevnik', i Bavčar i Šrot, koji niz godina glase za vodeće slovenske tajkune, jer su kao donedavni direktori Istrabenza i Pivovarne Laško istodobno vodili i svoje privatne tvrtke te pokušavali bankovnim kreditima i trgovanjem na burzi preuzeti kompanije koje su vodili, negiraju sve sumnje o zloporabi ovlasti i nezakonitosti, a njihovi odvjetnici tvrde da je riječ o 'fijasku' policije koja navodno u rukama nema nikakve dolaze. Uz to, Bavčar je kao glavnog krivca za svoje pritvaranje naveo ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankoviča, koji je i sam kao nekadašnji direktor Mercatora pokušavao doći do dionica najvećeg trgovačkog lanca u korist vlastitih privatnih tvrtki, pa se sada navodno 'osvećuje' Šrotu i Bavčaru nakon što više nije vodeći tajkun i zato što mu plan nije uspio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pranje novca Ministarstvo financija krenulo u 'lov' na lihvare Slika nije dostupna Splitski HDZ kritizira HDZ: Vladajući su se slizali s tajkunima s kojima ljetuju u vilama

'Dnevnik' kao glavni trag koji vodi u istrazi o pranju novca i zloporabi direktorskog položaja Bavčara i Šrota navodi slučaj prijenosa vlasništva 7,3 posto dionica Istrabenza iz Pivovarne Laško u Bavčarovu privatnu tvrtku Maksima holding. Ljubljanski list tvrdi da su te dionice najprije 2007. godine za 23 milijuna eura prodane tvrtci Plinfin, što je bila polovica njihove vrijednosti na Ljubljanskoj burzi. Samo pet dana nakon te transakcije iste su dionice, i to za samo 7500 eura, prodane bledskoj tvrtki 'Sportina', čiji se vlasnik Bahtijar Bajrovič sada nalazi u pritvoru. Nekoliko dana nakon toga, piše list, iste su dionice za 23 milijuna eura prodane tvrtki Microtrust, a ona ih je istog dana prodala mariborskoj tvrtki Prominvest za 50 milijuna eura. Na kraju su dionice putem još nekih kanala završile u fondu bliskom privatnom poduzeću Igora Bavčara, nekadašnjeg ministra za europske poslove i jednog od vodećih figura slovenskog osamostaljenja prije dvadesetak godina.

>> Pritvorena dva slovenska tajkuna

'Dnevnik' navodi da su među pritvorenima osobe iz Bavčarova kruga i vlasnici tvrtki koje su sudjelovale u operaciji postupnog prijenosa dionica Istrabenza. Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič označio je Bavčarovu izjavu da je njegova prijava pokrenula policijsku istragu koja je dovela do Bavčarova pritvaranja kao 'glupost'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene