Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski sindikati razmišljaju o općem štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni dosadašnjim pregovorima s poslodavcima o kolektivnim ugovorima, slovenski sindikati najavili su mogućnost organiziranja općeg štrajka.

'Složili smo se da dogovor treba postići do 25. siječnja, kako bi se povećanje plaća osjetilo u isplatama za prvi mjesec u godini, ali se moramo pripremiti i za alternativu, a to je štrajk', izjavio je nakon pregovora s predstavnicima poslodavaca Dušan Semolič, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, najveće sindikalne središnjice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SSSH ponovno traži Zakon o minimalnoj plaći Slika nije dostupna 'Sanaderova mjera za poticanje zapošljavanja ostat će bez rezultata'

Predsjednik Konfederacije sindikata 90 Boris Mazalin tvrdi da
poslodavci igraju igru odugovlačenja pregovora i da se njegov sindikat već priprema na generalni štrajk. Slično tvrdi i predsjednik sindikalne grupacije Pergam Dušan Rebolj.

Po tvrdnjama sindikalnih čelnika, poslodavci bi bili spremni
pristati na manje povećanje osnova za plaće i kompenzirati povećanu inflaciju za radnike s najnižim plaćama kojih je oko 20.000, a ne na veća povećanja koja bi se osjetila u džepovima oko 100.000 zaposlenih čija je primanja ugrozilo poskupljenje hrane i dvostruko viša inflacija u odnosu na onu od prije godinu dana.

'Tražimo rješenje koje bi bilo odgovor na inflaciju i aktualni
problem rasta životnih troškova, a ne sistemska rješenja za nekoliko sljedećih godina', izjavio je nakon razgovora glavni predstavnik poslodavaca Jože Smole koji smatra da bi sustavna rješenja i odnose u plaćama trebalo rješavati kroz tzv. granske ugovore za pojedine djelatnosti, a ne preko kolektivnih ugovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene