Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv najavljene mjere

Slovenski sindikati pišu pismo premijeru protiv otpuštanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet slovenskih sindikalnih središnjica potpisalo je otvoreno pismo premijeru Janezu Janši kojim prosvjeduju protiv najave otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru radi financijske stabilizacije.

'Svi potpisani sindikati ovim pismom oštro prosvjedujemo protiv najava vlade o otpuštanju zaposlenih u javnom sektoru. Smatramo da bi to bila velika greška koja bi dodatno produbila krizu', rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič, predsjednik najveće sindikalne centrale, Saveza samostalnih sindikata (ZSSS).

Predstavnici vlade najavili su da će početkom idućeg mjeseca prilikom usvajanja proračunskih dokumenata iznijeti plan smanjivanja broja zaposlenih u javnom sektoru. Premijer Janez Janša izjavio je da je to potrebno zbog smanjivanja proračunskih prihoda te da je slovenski javni sektor prevelik u odnosu na nacionalni BDP, osobito zato jer se je povećavao zadnjih godina u vrijeme krize, kad je u realnom sektoru izgubljeno 150.000 radnih mjesta.

>> Tuerk i Pahor protiv povećanja PDV-a za novine na 20 posto

'Izvorni grijeh vlade je da proračunski deficit želi smanjiti samo rezanjem rashoda, a ne povećanjem prihoda', rekao je Semolič dodajući da sindikati inzistiraju na tome da vlada treba pronaći nove porezne prihode i uvesti porez na financijske transakcije. Semolič je kazao da će najavljena mjera otpuštanja zaposlenih u javnim službama možda zakomplicirati pregovore koji su započeli u vezi s reformom mirovinskog sustava i tržišta rada.

Čelnika najveće sindikalne centrale poduprli su i predsjednik sindikata zaposlenih u javnoj upravi Drago Ščernjavič te predsjednik sindikata zaposlenih u obrazovanju i znanosti Branimir Štrukelj. Štrukelj je rekao da slovenski javni sektor nije predimenzioniran, te da vladi nije uspjelo promijeniti gospodarske trendove i ostvariti gospodarski rast iako je u okviru zakona o stabilizaciji javnih financija već došlo do smanjenja plaća u javnom sektoru. 'Slovenski javni sektor sasvim je usporediv s europskim prosjekom, a unatoč odricanjima i smanjenju plaća ekonomske prognoze sve su slabije', rekao je Štrukelj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Janšino zadovoljstvo Slovenija: Ustavni sud zabranio dva referenduma Slika nije dostupna 'Izvan granica zdravog razuma' Janša bijesan zbog sindikalnog referenduma: To je sabotaža!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene