Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovni životni uvjeti

Slovenski Romi u Strasbourgu traže pravo na pitku vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Romska obitelj iz okolice Novog Mesta u Sloveniji podnijela je podnesak Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojemu se žali da joj država ne omogućava osnovne životne uvjete jer s mnogobrojnom djecom živi u nastambi u naselju bez struje, kanalizacije i vode.

Budući da je pravo na pitku vodu osnovno ljudsko pravo, navedeno kao takvo i u dokumentima UN-a, Sloveniji prijeti da će u Strasborgu u tom slučaju vjerojatno biti osuđena i morat će Romima sagraditi vodovod, piše u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

Pročitajte i ovo Amir Mafalani Prekršena ljudska prava Služi kaznu za ubostvo Ive Pukanića, no tužio je Hrvatsku i - dobio presudu! Ilustracija u začaranom krugu Europi prijeti velika kriza: Oko ovog bi se mogao voditi i rat, sukobi su već počeli

List dodaje da je sud u Strasbourgu presudu u korist romske manjine već donio u jednom vrlo sličnom slučaju, kada su mu se obratili Romi iz Bugarske koji su se također tužili da im država ne omogućava gradnju osnovne infrastrukture potrebne za život.

Od tridesetak tisuća Roma, koliko ih živi u Sloveniji, najteži je položaj onih u južnim dijelovima zemlje, tzv. dolenjskih Roma, čija su naselja sagrađena uglavnom bez dozvola i na državnoj zemlji i nisu "legalizirana", zbog čega mnoge općine tvrde da se u njima, ako se uvažava zakon, ne može dovesti pitka voda, električna struja i kanalizacija.

Predmet anonimne romske obitelji, koja se u zaštiti svojih osnovnih prava obratila Strasbourgu, uz pomoć jedne poznate ljubljanske odvjetnice i organizacije Amnesty International, mogao bi, ako se pozitivno riješi, biti presedan i pozitivan signal za sva ilegalna romska naselja koja bi nakon toga mogla računati na uvođenje infrastrukture. To tim prije što je slovenski ustavni sud prije nekoliko godina svojom odlukom ukinuo inspekcijsku odluku o rušenju ilegalne romske kuće, navevši da zakon, na koji se inspekcijska odluka pozivala, nije uvažio specifične okolnosti koje su dovele do gradnje objekata u kojima žive često getoizirane romske zajednice, piše ljubljanski "Dnevnik". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene