Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Neformalno

PROSVJED IZ SLOVENIJE 'Ovakvi sastanci su zabrinjavajući'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog toga što su se u Bruxellesu uoči sastanka Vijeća EU-a neformalno sastali lideri "uže skupine" država članica te integracije, predvođeni Njemačkom.

'Takvi sastanci u užem krugu europskih država su zabrinjavajući, ne samo zbog Slovenije nego i zbog Europske unije općenito', kazao je Cerar, dodavši da takva neformalne konzultacije ne odobrava i da će u razgovorima koje će imati s kolegama premijerima pokušati doznati o čemu je riječ.

Pročitajte i ovo Taylor Swift Ima iskustva Kakve veze imaju europski izbori i najpopularnija zvijezda današnjice? "Nadam da će netko iz njezina tima pratiti ovu konferenciju" Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna

Slovenije je protiv takvih sastanaka u koje nije uključena, kazao je Cerar, dodavši da će biti više u stanju komentirati stvar kad o tome više sazna.

Prije summita EU-a u Bruxellesu sastali su se lideri Njemačke, Austrije, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Švedske, Finske i Grčke, a tema neformalnog sastanka uže skupine zemalja članica bila je kontrola migracijske krize.

Hrvatska Sloveniji uputila prosvjednu notu i traži: 'Uklonite žicu'

Navodno se radi o skupini zemalja koje bi bile spremne izbjeglice koji imaju pravo na azil u Europi primati izravno iz Turske, a Slovenija nije bila pozvana na te konzultacije.

Slovenski politički promatrači sumnjaju da se iza sastanka skrivaju i moguće špekulacije o formiranju tzv. mini-Schengena, što je Slovenija kao ideju kad se ona pojavila prije dva tjedna, a neformalno ju je dala u razmatranje nizozemska vlada, odlučno odbila, držeći da bi njena realizacija bila 'početak kraja' EU-a.

Milanović očekuje uklanjanje ograda s hrvatskih granica nakon dogovora s Turskom

Dogovor Europske unije s Turskom trebao bi znatno usporiti priljev izbjeglica u Hrvatsku i dovesti do micanja ograde na granicama, barem što se Slovenije tiče, izjavio je u nedjelju hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Mislim da će to usporiti priljev, to neće odjednom stati, ali ići će polako", rekao je Milanović nakon završetka sumita EU-Turska na kojemu je postignut dogovor o europskoj financijskoj pomoći Turskoj u zamjenu za pomoć u rješavanju izbjegličke krize.

Milanović je izrazio uvjerenje da će, bude li Turska ispunjavala postignuti dogovor, doći do uklanjanja barem slovenske ograde na granici s Hrvatskom.

"Mene te ograde i smetaju, ali na kraju krajeva to njihova stvar. Mislim da će ih Slovenija sto posto maknuti, a za Mađarsku ne znam", rekao je.

Čelnici EU-a i Turske postigli su u nedjelju sporazum o akcijskom planu prema kojem će Turska dobiti financijsku pomoć od tri milijarde eura, a zauzvrat će pomoći zaustavljanju izbjegličkog i migrantskog vala prema Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene