Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nije donio odluku

Slovenski predsjednik u nedoumici oko puta u Moskvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor još nije donio odluku hoće li sudjelovati na proslavi 70. obljetnice kraja II. svjetskog rata i pobjede nad fašizmom i nacizmom u Moskvi koja se održava kroz mjesec dana, ali ga na to nagovaraju članovi slovenske partizanske veteranske udruge koji će se odazvati pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da prodefiliraju na Crvenom trgu.

"Mi smatramo da bi na toj svečanosti morali sudjelovati državnici iz svih savezničkih država, pa i naši najviši predstavnici", kazao je u ponedjeljak za Slovensku televiziju Tit Turnšek, predsjednik slovenskog SUBNOR-a, organizacije koja nastavlja tradiciju partizana-veterana i antifašista, dodavši da Pahor svečanost u Moskvi ne bi smio bojkotirati, kao što su se to odlučili učiniti mnogi državnici zbog ruske aneksije Krima i krize u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Parada u Moskvi povodom Dana pobjede - 4 CIJELO OBRAĆANJE Putin iznenadio u govoru u Moskvi: "Slava Rusiji, slava našoj vojsci, za pobjedu!"

"Mogli smo pročitati da je predsjednik Češke odbio diktat jedne strane države pa takvo stajalište očekujemo i od naših predstavnika", kazao je Turnšek, aludirajući na slučaj češkog predsjednika Miloša Zemana koji je ocijenio neprihvatljivim savjet američkog veleposlanika u Pragu da ne ide u Moskvu na svečanost 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Poziv da sudjeluju na svečanosti u Moskvi uz slovenske antifašiste-veterane dobio je i slovenski predsjednik Borut Pahor, ali u njegovu uredu navode da odluke još nema i da će o njoj javnost pravodobno saznati.

"Predsjednik Pahor odluku o sudjelovanju još nije donio, o njegovoj ćete odluci biti pravodobno informirani", kratko su poručili iz Pahorova kabineta novinarima koji su se zanimali za njegov mogući odlazak na svečanost u Moskvi.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodno je nesklono mogućem odlasku predsjednika države u Moskvu na Putinov poziv, navode slovenski mediji.

Unatoč rezervama Bruxellesa prema kontaktima s ruskim političarima zbog ukrajinske krize i europskog gospodarskog embarga prema Rusiji, slovenski premijer Miro Cerar nedavno je uputio poziv ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu da ovog ljeta posjeti Sloveniju povodom tradicionalne komemoracije na gorskom prijelazu Vršič, gdje je u sniježnoj lavini za vrijeme 1. svjetskog rata poginuo veći broj ruskih ratnih zarobljenika koji su tamo gradili cestu. Komemoracija je svake godine prilika za slovensko-ruske kontakte na različitim razinama, a obično na njoj sudjeluju pojedini zastupnici ruske Dume. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene