Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski predsjednički kandidati: O granici ne možemo pregovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica kandidata za položaj novog predsjednika Slovenije, Alojz Peterle i Danilo Tuerk (Tirk), odmjerila su se jučer u prvom od tri predviđena televizijska sučeljavanja.

Tom je prilikom na javnoj televiziji Peterle optužio protukandidata Tuerka da je u vrijeme osamostaljivanja Slovenije nastupao s "jugoslavenskih" pozicija, što je Tuerk energično opovrgnuo.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

"Ja vas tada nisam vidio u našem toku, a u kolovozu 1991. godine u Ženevi ste u jednom odboru nastupali u ime Jugoslavije", rekao je u televizijskom suočavanju Peterle koji je u to vrijeme bio predsjednik republičke vlade koja je pripremila i izvela osamostaljenje.

Tome se Tuerk energično suprotstavio, ustvrdivši da je u Ženevi 1991. boravio u dogovoru s Jelkom Kacinom, tadašnjim ministrom za informiranje u Peterleovoj vladi i prema nalogu tadašnjeg (i sadašnjeg) ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Odgovarajući na pitanja voditelja RTV Slovenija, Tuerk i Peterle jasnije su se nego ranije odredili prema brojnim političkim i društvenim pitanjima.

Peterle je rekao da bi se založio da se na Svetoj Geri napravi
planinarski dom dogovorom Slovenije i Hrvatske, ali da od tamo ne treba povlačiti slovenske vojnike sve dok se ne utvrdi koji će se kriterij uzeti za određivanje granice.

On je rekao da je vojarnu 1991. osvojila slovenska vojska uz
pristanak hrvatske strane jer do Svete Gere nije bilo pristupne ceste.

Peterle je također rekao da je Slovenija prilikom osamostaljivanja 1991. u cjelini kontrolirala Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more, pa o tome ne može pregovarati s Hrvatskom.

Tuerk je među ostalim rekao da bi se kao predsjednik založio za povlačenje dvaju slovenskih časnika iz mirovne operacije u Iraku i najavio da će 17. ovog mjeseca biti nazočan na javnim demostracijama sindikata zbog zaostajanja plaća u odnosu na inflaciju jer ih smatra opravdanim, a odgovornim drži vladu.
Peterle je sa svoje strane upozorio na obveze Slovenije koje ona ima kao članica NATO saveza, a izjasnio se za socijalnu osjetljivost, ali bez prevelikog uplitanja vlade u pregovore sindikata i poslodavaca oko rasta plaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene