Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cerar smiruje, a Erjavec prijeti

Slovenski ministar vanjskih poslova: "Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora biti prisiljena da poštuje međunarodnu presudu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je ponovo zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici koju ne priznaje.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je ponovo zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici koju ne priznaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pripremaju se Slovenska vlada traži pravne stručnjake za tužbu protiv Hrvatske Slika nije dostupna Ne vjeruje da će članice EU podržari RH Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu"

Erjavec je na sastanku na kojemu se premijer Miro Cerar o početku provedbe arbitražne presude o granici s Hrvatskom dogovarao s predsjednikom Borutom Pahorom i predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom prenio aktivnosti svog ministarstva na primjeni arbitražne odluke.

Erjavec je nakon sastanka rekao novinarima da će Slovenija vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi. Od petka kad istječe šestomjesečni rok za dogovor o provedbi odluke arbitara Slovenija prelazi u fazu "stvarne provedbe" arbitražne odluke, a svako kršenje odluke arbitara predstavljat će "kršenje međunarodnog prava i prava Europske unije", ustvrdio je šef slovenske diplomacije. Prema njegovim riječima, Slovenija se u tom slučaju može odlučiti na krištenje pravnih sredstava protiv Hrvatske koja krši međunarodno pravo i to s pozivanjem na dva člana Ugovora o djelovanju EU-a. Prema jednom, Slovenija može prepustiti da kršenje prava EU-a utvrdi Komisija i djeluje na njegovom otklanjanju uvodeći sankcije i kao mogući medijator, a po drugom Slovenija zbog kršenja prava EU-a može Hrvatsku tužiti sudu Europske unije u Luxembourgu, kazao je Erjavec. Što se tiče slovenskih tzv. provedbenih zakona, Erjavec je kazao da će od kraja tjedna operativno doći do jačanja službi zaduženih za kontrolu državne granice i drugih nadzornih tijela.

Arbitražna presuda dio je međunarodnog prava, ustvrdio je Erjavec, i kad je riječ o njenoj provedbi tu se ne može govoriti o jednostranom aktu nego poštovanju međunarodnog prava.

"Od hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića očekujem da će se suzdržavati od incidenata i svih postupaka protivnih međunarodnom pravu", poručio je Erjavec. "Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora biti prisiljena da poštuje međunarodnu presudu koja je dio međunarodnog prava". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene