Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOSTI ZBOG ARBITRAŽE

Erjavec prijeti: "Imamo evidenciju, hrvatskim ribarima naplaćivat ćemo kazne"

Karl Erjavec (Foto: AFP)
Karl Erjavec (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Karl Erjavec (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
"Ribari koji ne budu htjeli platiti imat će teškoće kad dođu u Sloveniju", kazao je Karl Erjavec za Slovenski radio

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

Pročitajte i ovo Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Savudrijski ribari "Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove" Slika nije dostupna Slovenci pišu kazne Ruža Tomašić traži od Vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom

"Slovenska policija će provoditi svoje nadležnosti na moru, uključujući i naplaćivanje kazni. O tome imamo evidenciju, a ribari koji ne budu htjeli platiti imat će teškoće kad dođu u Sloveniju", kazao je Erjavec za Slovenski radio, reagirajući na jučerašnju izjavu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Ona je u u utorak za RTL Danas kazala da su slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima "potpuno neprimjerene, besmislene i nemoguće".

Pozvala je slovensku stranu da se suzdrži od jednostranih poteza i da se vrati dijalogu kako bi se otvoreno granično pitanje riješilo jer se jednostranom primjenom odluke arbitara, na čemu inzistira Slovenija, ne može riješiti.

Slovenska strana tvrdi da je od prošlog tjedna započela s implementacijom arbitražne presude jer je granična linija na moru prema arbitražnom rješenju "jasna" i s točno određenim koordinatama, te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Da love u Piranskom zaljevu, kako su to do sada tradicionalno činili godinama, ribari iz Savudrije i iz Umaga, po stajalištu Ljubljane, trebali bi od slovenskih vlasti tražiti posebne dozvole.

Ako do sredine zaljeva budu i dalje plovili bez njih, izdavat će im se rješenja o kazni koja im se mogu naplatiti i kad prijeđu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju, stajalište je slovenskih vlasti, navodi Hina.

Kazne do 33 tisuće eura

U Savudrijskoj vali na trenutke danas bonaca, ali u političkom smislu u hrvatsko-slovenskom zaljevu nema kraja velikoj oluji. Hrvatski ribari zato večeras namjeravaju usuglasiti stavove kako bi zajedno mogli na razgovore u nadležna ministarstva u Zagrebu.

Ribari strahuju zbog kazni. Slovenska policija objavila je kako je u protekla četiri dana u njihove teritorijalne vode nezakonito ušlo 7 ribara i 10 hrvatskih policijskih plovila. Ulazak policije tretira se kao granični incident, a ribare, najavljuju Slovenci, očekuju kazne. Kazni li ih ribarska inspekcija, pravne će osobe platiti između 1.200 i 41 tisuću eura, dok su za privatne nešto niže, od 420 do 33 tisuće eura. Uz to ih kazniti može i policija, a nedopušten ulazak u Sloveniju "stoji" između 500 i tisuću i 200 eura.

Slovenci su ilegalni prelazak granice pokušavali savudrijskim ribarima naplatiti i ranije, prije arbitraže. Nakon reakcije hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, kazne su povučene. Ovaj put situacija je drugačija, jer Slovenija od 30. prosinca, barem djelomično, provodi arbitražnu presudu.

Iako Slovenci posljednjih 5 dana provode odluku arbitraže u Savudriji, Ljubljana, pomalo kontradiktorno samoj sebi, poručuje - nećemo provoditi jednostrane odluke. "Slovenija će se suzdržati od jednostranih poteza, no jasno ću poručiti kako će Slovenija nastaviti s primjenom arbitražne odluke, i to svugdje gdje će sama to moći napraviti", kazao je Erjavec.

A dok se političari ne dogovore, savudrijski ribari će, barem privremeno, na odmor. Sezona lova se ionako bliži kraju, a neki su već odustali od isplovljavanja. Sve se češće spominje i traženje odšteta od nadležnih institucija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene