Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Poruka ministra vanjskih poslova

Tenzije uoči sastanka u Ljubljani: ''Da sam na Cerarovom mjestu, ne bih ni primio Plenkovića''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sprema se za radni posjet Ljubljani, gdje bi na poziv svog slovenskog kolege o otvorenim pitanjima između dviju država po prvi put trebao razgovarati s premijerom Mirom Cerarom, čija koalicija još nije usklađena o pitanjima o kojima bi na tom sastanku trebalo razgovarati.

Razlike između stajališta Hrvatske i Slovenije vidljive su i u izjavi Cerarova ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da na Cerarovu mjestu ne bi ni primio hrvatskog premijera, jer on ne priznaje arbitražnu presudu i odbija njenu implementaciju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

"Ne znam zašto Plenković uopće dolazi u Ljubljanu ako je jasno kazao da ne želi govoriti o implementaciji nego o graničnom pitanju kao bilateralnom problemu. Da sam na premijerovu mjestu, ja ga ne bih primio", kazao je Erjavec u utorak, komentirajući predstojeći posjet novinarima, u izjavi nakon sastanka vijeća svoje stranke koje je raspravljalo o odnosima u koaliciji i reformi mirovinskog sustava.

Abrazivni nediplomatski stil Erjavca, bez čije bi stranke Cerarova vlada izgubila većinu u parlamentu, zadnjih dana iznenađuje čak i neke slovenske promatrače naklonjene Cerarovoj politici diplomatskog pritiska na Zagreb da pristane na razgovore o implementaciji arbitražne presude, iako se na slažu o uzrocima takve nervozne retorike.

"Erjavec se ponaša kao Cezar"

Erjavec ne želi biti Cerar nego se u koaliciji ponaša kao Cezar kojemu je na vrh glave napornog trijumvirata njegove stranke demokratskih umirovljenika DESUS s Cerarovim liberalnim centrom i socijaldemokratima Dejana Židana, kazao je jedan poznavatelj slovenskih političkih prilika pod uvjetom anonimnosti.

Za razliku od njega, neki drugi analitičari u Ljubljani govore o namjerno izabranoj diferenciranoj retorici koju nakon presude arbitara pod vodstvom Gilberta Guillamea biraju Cerar i Erjavec, iako imaju zajednički cilj: "omekšati" stajalište hrvatske vlade još prije jeseni, kad bi neprovođenje arbitražne presude moglo negativno djelovati na predsjedničke izbore i pojaviti se kao jedna od glavnih tema u kampanji.

Cerar bira meku retoriku, govoreći da je dijalog potreban i da se bez Hrvatske arbitražni pravorijek ne može provesti, demonstrirajući "soft power" u stilu Angele Merkel, dok se Erjavcu više sviđa "hard talk" Donalda Trumpa, čime zbunjuje neupućene rivale na svjetskoj sceni, kazao je drugi ljubljanski analitičar. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene