Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratili s pažnjom

Slovenski mediji: Nova hrvatska Vlada posvećena gospodarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska tiskovna agencija STA navodi kako je u raspravi pred glasovanje najviše polemika bilo oko novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Slovenski mediji s pažnjom su popratili saborsku raspravu na kraju koje je imenovana nova hrvatska vlada, te ističu da će ona prema programu koji je iznio premiijer Tihomir Orešković, biti posvećena ekonomskim pitanjima, u prvom redu financijskoj stabilizaciji, podizanju BDP-a, rastu zaposlenosti i standarda.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

Slovenska tiskovna agencija STA navodi kako je u raspravi pred glasovanje najviše polemika bilo oko novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i ministra branitelja Mije Crnoje čije je imenovanje osporavala nova oporba, te kritike na račun nove vlade iz opozicijskih klupa da mandatar nije naveo kojim sredstvima namjerava postići proklamirane ciljeve i da je u svojoj prezentaciji zanemario konkretna politička i socijalna pitanja.

Slovenska agencija donosi biografiju premijera Oreškovića za kojega navodi da je ostvario karijeru vrhunskog međunarodnog menadžera i da dolazi iz dijaspore, a objavljuje i biografiju novog ministra vanjskih poslova Mire Kovača.

Ljubljansko "Delo" navodi da je mandat započela 13. vlada od uspostave hrvatske neovisnosti i da je novi mandatar kao glavne ciljeve vlade istaknuo povećanje stopa rasta BDP-a na 4 ili pet posto, smanjivanje proračunskog deficita i javnog duga, kao i ispunjenje svih maastrichtskih kriterija.
Slovenska nacionalna televizija navela je kako se Orešković u svom govoru u Saboru koncentrirao gotovo isključivo na ekonomske teme, dok druga područja nije spominjao, ali da je spomenuo kako će o problemu izbjeglica vlada razgovarati s partnerima u regiji i Europskoj uniji, pri tom štiteći hrvatske interese.

Zbog zaoštravanja kriterija za primanje migranata u Austriji, slovenska vlada namjerava što prije predložiti Hrvatskoj sastanak na tu temu s novim hrvatskim ministrom unutarnjih poslova. Premijer Miro Cerar ovoga je tjedna izrazio očekivanje da će odnosi dviju država, kad je riječ o komunikaciji u izbjegličkoj krizi, biti konstruktivniji te da se nada skorom susretu s novim hrvatskim premijerom.

Mediji u BiH: Težak premijerski posao pred uspješnim poduzetnikom

Hrvatska napokon ima novu vladu predvođenu uspješnim poslovnim čovjekom no do nje se došlo tek nakon rasprave bez presedana po dužini koju su uz to obilježili ideološki prijepori, prenose u subotu dnevni listovi u BiH.

Najtiražniji "Dnevni avaz" vijest o izboru nove hrvatske vlade donosi na naslovnici, a novi premijer Tihomir Orešković u ovom je listu odmah zaslužio mjesto rubrici "Osoba dana".
"Novi premijer Hrvatske pokazao je kako uspješan poslovni čovjek može unijeti neophodnu svježinu i energiju u ustajale političke vode", piše "Avaz" dodajući da je Orešković tijekom rasprave o povjerenju novoj vladi vođenoj u petak "jasno poručio da neće imati vremena za besmisleno politikanstvo te da se ima namjeru posvetiti ekonomskim reformama".

Nema dvojbe, zaključuje se u "Avazu" da će Oreškovićevo poslovno iskustvo i poduzetnički duh biti pokretači pozitivnih zbivanja koja će dovesti do boljeg života običnih ljudi.

I "Oslobođenje" ističe kako je jasna Oreškovićeva poruka da će glavni cilj njegove vlade biti poboljšanje gospodarskih prilika i podizanje životnog standarda građana.

List navodi kako ga je duga saborska rasprava opterećena ideološkim pitanima potaknula na emotivni istup u kojemu je istaknuo da jednostavno želi pomoći svom narodu i državi.

Banjolučke "Nezavisne novine" izvijestile su kako se u Hrvatskoj na vlast vratio desni centar kroz vladu koju su poduprla 83 zastupnika, uključujući one s liste Milana Bandića i Branimira Glavaša za kojega ovaj list stiče kako je ranije bio osuđen zbog ratnih zločina.

List navodi i kako su među 20 ministara samo tri žene pri čemu je većina imena nepoznata široj javnosti. Za novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića navedeno je kako je izazvao niz komentara zbog izjava o antifašizmu kao floskuli dok ministra branitelja Miju Crnoju "Nezavisne" vežu uz kontroverznu ideju uspostave registra izdajnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene