Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 eura za tjednu vinjetu

Slovenija uvodi kraće, ali i skuplje, vinjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila izmijenjeni zakon o javnim cestama kojim se od 1. srpnja uvode i tzv. 'kraće' vinjete za vožnju autocestama.

Uz godišnje vinjete po cijeni od 95 eura uvode se i tjedne za 15 eura te jednomjesečne čija bi cijena trebala biti između 30 i 35 eura, o čemu će odlučiti posebna stručna skupina. O skorom uvođenju kraćih vinjeta Slovenije je već obavijestila europskog povjerenika za promet Antonija Tajanija, a idućih će dana tekst zakona uputiti i Europskoj komisiji, izjavio je na konferenciji za novinare slovenski ministar prometa Patrick Vlačič.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Slika nije dostupna Slovenija: Prodaja vinjeta za autoceste počinje za dva tjedna

Vlačič je izrazio uvjerenje da će uvođenjem kraćih vinjeta prestati razlozi za postupak koji je Europska komisija lani uvela postupak protiv Slovenije. EK je ocijenila da polugodišnje vinjete koje su za kratko korištenje slovenskih cesta morali kupovati vozači u tranzitu diskriminirajuće, te tražila da se uvedu vinjete za kraća vremenska razdoblja.

Bruxelles je prilikom uvođenja postupka kao uvjet za njegovo obustavljanje zatražio i odgovarajuću proporcionalnu cijenu za vrijeme kad se kraće vinjete koriste. Slovenska vlada međutim tvrdi da je cijena vinjeta po europskom načelu supsidijarnosti u nadležnosti Slovenije.

Vlačič je rekao kako smatra da uvođenjem kraćih vinjeta Slovenija otklanja postojeći prigovor Europske komisije o diskriminaciji. Stoga očekuje da će biti obustavljen postupak protiv Slovenije te deblokirana sredstva za cestogradnju iz europskih kohezijskih fondova koja su zbog spornih vinjeta do sada bila zaustavljena.

'Moramo pričekati odgovor Europske komisije, a nekon toga ćemo vidjeti što učiniti', rekao je Vlačič. On nije želio prognozirati hoće li Europska komisija zbog nesrazmjerno visokih cijena mjesečnih i tjednih vinjeta nastaviti postupak, koji bi u konačnom slućaju mogao završiti i na Europskom sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene