Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Jankoviću

Slovenska premijerka prijeti ostavkom: Prošlo je vrijeme igrica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska premijerka Alenka Bratušek zaprijetila je ostavkom vrati li se na čelo njezine stranke ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. To bi Sloveniju bacilo u još dublju financijsku krizu.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek zaprijetila je u četvrtak da će dati ostavku izgubi li na izborima krajem mjeseca položaj šefa stranke Pozitivne Slovenije te rekla kako zemlja nema vremena za 'igre' želi li izbjeći traženje međunarodne financijske pomoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljeno glasovanje Hoće li slovenska vlada dobiti povjerenje parlamenta? Slika nije dostupna 'Nema više plašenja' Tko je zapravo Alenka Bratušek, prva žena na čelu slovenske Vlade?

>> Ljubljana: Gradonačelniku stigla pošiljka s bijelim prahom

Njezina bi ostavka gotovo sigurno izazvala prijevremene izbore i odgodila krizne mjere koje bi trebale spasiti slovenske financije i pomoći da Slovenija ne postane još jedna zemlja 17-člane eurozone koja traži pomoć EU i MMF-a.

Izravna joj je prijetnja ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji je 2011. i osnovao Pozitivnu Sloveniju, ali je u veljači podnio ostavku. On je u srijedu najavio kako će na stranačkome kongresu 19. listopada biti premijerkin protukandidat.

Koalicijski partneri Alenke Bratušek kažu da će se povući vrati li se na čelo stranke Janković čiji je ugled narušen optužbama za korupciju. Vladu već čeka glasanje o povjerenju, najvjerojatnije u studenome, zbog proračuna za 2014.

Analitičari kažu kako uopće nije lako pretpostaviti tko će biti stranački čelnik. Bratušek smije ostati premijerka i ako ne bude na čelu Pozitivne Slovenije, ali ona je jasno rekla da neće.

'Netko će drugi sastavljati vladu ne dobijem li ja dovoljnu stranačku potoru', kaže se u njezinu priopćenju. 'Najveća mi je briga kako spasiti banke, potvrditi održiv proračun i početi novi razvojno-investicijski ciklus', rekla je i upozorila: 'Svima bi trebalo biti jasno da je prošlo vrijeme igrica'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene