Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenska policija optužena za kršenje prava Roma i novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ombudsman, pučki pravobranitelj, Matjaž Hanžek optužio je u utorak slovensku policiju za "teška kršenja ljudskih prava" u slučaju iseljene romske obitelji Strojan u vrijeme njena boravka u izbjegličkom centru u Postojni jer joj je više od dva mjeseca bez sudskog naloga ograničavano slobodno kretanje, a uz to su bili registrirani svi koji su ih posjećivali, pa i novinarske ekipe koje su pratile taj slučaj.

- Otkrili smo nezakonito djelovanje policije, tajno praćenje ljudi bez sudskog naloga i teška kršenja ljudskih prava, rekao je Hanžek na konferenciji za novinare. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija: Optužbe vladi da ne želi riješiti problem 'izbrisanih' Slika nije dostupna 'Izbrisani' zadovoljni europskom turnejom

Rekao je da je o nezakonitostima za koje je uvjeren da iza njih stoji netko iz vlade obavijestio i ured glavne državne odvjetnice.

Do spomenutih spoznaja Hanžek je došao uvidom u dokumentaciju policije u Postojni iz koje je, kako kaže, vidljivo da je romska obitelj bila kontrolirana na svakom koraku i nije mogla napustiti centar bez odobrenja, a kontrolirali su se i njihovi posjetitelji, te registrirali podaci o njihovim automobilima.

Hanžeku uskoro završava njegov mandat, a premijer Janez Janša ga je krajem prošle godine više puta optužio da je internacionalizacijom slučaja iseljene romske obitelji "ocrnio" Sloveniju u inozemstvu.

Dvadesetak članova romske obitelji Strojan koji su nakon prisilnog iseljenja iz sela Ambrus zbog jednog konflikta s tamošnjim stanovnicima preseljeni u Postojnu a sada se privremeno nalaze u jednom vojnom objektu blizu Ljubljane. 

Posebno vladino povjerenstvo radi na tome da im nađe novi smještaj, ali izvan njihova ranijeg naselja koje je u međuvremenu srušeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene