Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Klijentelističke veze'

Slovenska oporba traži ostavku ministrice zbog afere s psima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska oporba zatražila je ostavku ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, koju zajedno s ministrom poljoprivrede Milanom Pogačarom smatraju politički odgovornom za ‘aferu bulmastifi’, koja je izbila zbog sumnje u protuzakonito držanje pasa.

‘Predlažemo da ministrica unutarnjih poslova dade ostavku, kako bi policija mogla voditi neovisnu istragu tog slučaja’, izjavio je na konferenciji za novinare Jože Tanko, parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS). Oporbena Slovenska pučka stranka (SLS) još prije toga u parlamentarni postupak dala je zahtjev da se ustanovi politička odgovornost za spomenuti slučaj, te da parlament izglasuje ostavku ministra poljoprivrede Milana Pogačnika. Psi pasmine bulmastif ubili su prije tri tjedna u Ljubljani liječnika i prijatelja mnogih političara i pripadnika elite, a sumnje da su životinje bile zlostavljane pretvorile su se u pravi društveni skandal širih razmjera koji trese političku scenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama Ilustracija U Južnoj Koreji Mesna industrija se opirala, ali nema povratka: Zabranjuje se klanje pasa i prodaja njihova mesa

>> Slovenija: Slučaj pasa-ubojica postao politički skandal

Oporba je najprije zatražila ostavku ministra poljoprivrede Milana Pogačnika kojega okrivljuju da je ‘bolesnom’ ugledniku mimo zakona vratio krvoločne pse koji su već napadali ljude. U skandal je sada upletena i ministrica unutarnjih poslova koju oporba sumnjiči za utjecaj na policijsku istragu. Ona je to već nijekala, a policija tvrdi da se istraga nastavlja bez političkih pritisaka. Vladajuće stranke lijevog centra su objavile podatak da vraćanje spornih pasa njihovu vlasniku nije omogućio sadašnji nego prethodni ministar poljoprivrede u vladi Janeza Janše, što sadašnja najjača stranka oporbe niječe. Janša je u petak uzvratio javnim istupom u kojemu je aferu bulmastifi nazvao ilustracijom stanja u društvu i ogledalom ‘izopačenosti’ takozvane tranzicijske ljevice koja ‘čuva svoje privilegije’ i živi sasvim drukčijim stilom od običnog i poštenog slovenskog čovjeka.

'Ne može se sve aranžirati preko klijentelističkih veza'

‘Tragična i mučna smrt vlasnika zlorabljenih pasa pokazuje da svaka batina ima dva kraja i da se ipak ne može sve aranžirati preko klijentelističkih veza’, napisao je na svojoj web stranici u opširnom osvrtu na tragični slučaj slovenski oporbeni čelnik. Janša tvrdi da je najnoviji skandal ‘skinuo do gola’ takozvanu ‘tranzicijsku ljevicu’ koja vuče kontinuitet s komunističkom elitom i povezuje se s moćnim kapitalom u nove društvene mreže. No, on tvrdi da se pokazalo kako je u Sloveniji na djelu jaka medijska cenzura jer je afera otkrivena tek nakon što su neke detalje iz istrage otkrili nezavisni portali i tabloidi, pa je se zbog bijesa običnih ljudi više nije moglo zaustaviti. Slovenska ljevica se tek treba ‘europeizirati’, ali postoje bojazni da ona može podleći duhu ‘povampirenog komunizma’, navodi bivši slovenski premijer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene