Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijaju azilante

Slovenska ministrica: Ženevska konvencija je zastarjela, nećemo drugima dopustiti da vode našu politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija neće dopustiti da joj drugi vode azilantsku politiku i upravljaju granicama, a ženevska je konvencija zastarjela, iznijela je u razgovoru za mariborski list "Večer" slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar u vezi kritika koje su se u međunarodnoj javnosti pojavile na izmjene zakona o strancima koje je predložila vlada i o kojima će uskoro odlučivati parlament.

Zakonski prijedlog predviđa da bi slovenska policija migrante koji namjeravaju zatražiti azil mogla odbijati već na granici, a one koji uđu ilegalno odmah deportirati u zemlju iz koje su došli. To su osudili Amnesty International i domaće nevladine organizacije, a Vijeće Europe i njegov povjerenik za ljudska prava predložili su slovenskoj vladi da zakonski prijedlog povuče jer je protivan europskim pravilima i odredbama ženevskih konvencija o zaštiti izbjeglica.

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

"Odbijamo takve kritike, a pozivi našim zastupnicima da zakonski prijedlog odbiju apsolutno su nedopustivi. Slovenija je sposobna sama donositi svoje zakone i ne treba pomoći iz vana jer je suverena država", kazala je Gjerkeš Žnidar u razgovoru za "Večer".

Slovenija će, naglasila je, u slučaju ponovljene migrantske krize zbog čega se zakon i donosi djelovati odlučno na svojoj schengenskoj granici kako ne bi bila okrivljena da ugrožava schengenski prostor i eventualno onda iz njega isključena, kazala je ministrica.

U razgovoru je upozorila da Europska unija nema razrađenu politiku useljavanja, pa u nju kao lažni azilanti dolaze oni čiji su motivi za dolazak ekonomske prirode, te da su odredbe Ženevske konvencije o izbjeglicama za takve situacije neprimjerene i zastarjele.

"Europa se suočava s masovnim migracijama kojima zakoni i međunarodne konvencije nisu prilagođeni. Osnovni problem je da sustav azila ne može služiti kao migracijski kanal", kazala je slovenska ministrica, dodavši da je apsurdno što je označavaju desničarkom jer je inzistirala na zakonu koji daje velike ovlasti policiji za slučaj migrantskog vala.

Prema njezinim riječima Slovenija na području migracija vodi kredibilnu politiku koja uživa ugled u EU-u, a upravo ilegalne migracije dovode do pojave radikalnih snaga u Europi, što je opasno.

Na neke ocjene da bi Slovenija spomenuti zakon mogla proglasiti i odbijati zahtjeve za azil već na granici samo ako u slučaju velike opasnosti bude prisiljena proglasiti izvanredno stanje, navela je da bi bilo neodgovorno čekati takvo stanje i da Slovenija vodi kredibilnu politiku kojom ujedno štiti i Schengenski prostor.

Po ministričinim su riječima masovne migracije suvremeni fenomen kojemu zakoni još nisu prilagođeni, a Slovenija je sa svih strana okružena sigurnim državama u kojima bi migranti mogli zatražiti azil prije nego dođu do Slovenije. Sigurnost je kategorija koja mora biti iznad dnevne politike, kazala je Gjerkeš Žnidar, izrazivši nadu da prilikom izjašnjavanja o novom zakonu o strancima u parlamentu neće doći do ideoloških ocjena i diskvalifikacija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene