Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavljena pravobraniteljstvu za ljudska prava

Slovenka prijavljena za širenje mržnje prema Crkvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog izjave da mrzi Katoličku crkvu, priznata ali i ekscentrična slovenska pjesnikinja Svetlana Makarovič prijavljena je pravobraniteljstvu ljudskih prava, a šest prijava dobila je i policija, objavio je u utorak ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

Svetlana Makarovič višestrana je umjetnica, knjiženica i slikarica, a najpoznatija je po spjevu 'Mačak Mur'" koja je uvrštena u pjesničke antologije i školsku lektiru.

'Postoje stvari koje jednostavno moraš mrziti, a među njima je po mojem mišljenju i Katolička crkva u Sloveniji. Ja je mrzim i smatram to mojoj građanskom dužnošću', rekla je pjesnikinja u nedavnom razgovoru za portal 'Siol'.

To je izazvalo zgražanje vjernika, te prosvjede udruga bliskih Katoličkoj crkvi, ali i nekih političara koji smatraju da je riječ o 'govoru mržnje' i izrazu društvene diskriminiranosti velikog broja građana.

S druge strane, Slovenija je politički od kraja 19. stoljeća tradicionalno podijeljena na 'liberalce' i 'klerikalce', pa liberali sada odmahuju rukom i drže da stvari ne treba dramatizirati. Oni navode da je 73-godišnja umjetnica govorila u svom već poznatom stilu, te da treba pogledati kontekst intervjua u kojemu je govorila o financijskim nepravilnostima u Crkvi.

Uz to, ona je svojim istupom kritizirala jednu političku stranku koja navodno sabotira formiranje lijeve vlade jer je bliska Katoličkoj crkvi, tvrde slovenski 'liberalci'.

Ljubljanski 'Dnevnik' pojašnjava da lijevo orijentirani Slovenci smatraju kako je osumnjičena umjetnica samo 'prešla granicu dobrog ukusa' i da je ne treba progoniti, budući da je od prije poznata po nekonvencionalnom ponašanju, antiklerikalnim stajalištima i provokativnom izrazu 'slovenceljni', kako zove malograđane i desno orijentirane sugrađane.

Makarovič je prije 13 godina izazvala skandal u Sloveniji, kad je mimo protokola, na velikoj svečanosti koju je prenosila televizija, rekla da odbija najviše državno priznanje, Cankarovu nagradu. Učinila je to iz prosvjeda jer je zajedno s njom najviša državna nagrada te godine za kulturu bila dodijeljena slovenskom kiparu Marku Rupniku, pripadniku isusovačkog reda, za mozaik koji je napravio u jednoj crkvi u Vatikanu.

Umjetničkom kritičaru 'Dela' Marjanu Zlobecu, koji je napisao da je odbila nagradu ali ne i visoku državnu mirovinu koja se dodjeljuje na osnovi toga priznanja, umjetnica je na ulici u središtu Ljubljane opalila zaušnicu, te tako izazvala nov skandal. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene