Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li podignuti i optužnicu?

Slovenija: Završena financijska istraga protiv Janše, pod upitnikom zakonitost stečene imovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višemjesečna financijska istraga protiv bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše i s njime povezanih osoba je završena i mogla bi rezultirati podizanjem optužnice, a dio imovine nezakonitog izvora sadašnjeg oporbenog čelnika mogao bi biti zaplijenjen, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji se poziva na izvore bliske državnom odvjetništvu.

Završena financijska istraga o imovini Janeza Janše, njegove supruge Urške Bačovnik Janša, njegova brata Rajka Janše, bankarske službenice Nataše Pajenk, koja je rođakinja Janšine supruge, te u međuvremenu preminulog Jože Zagožena, koji je bio nekadašnji Janšin zastupnik u parlamentu, sugerira kako je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice, a postoji utemeljena sumnja da je dio Janšine imovine bio financiran novcem nezakonitog izvora, navodi list.

Pročitajte i ovo Profesor Marko Milosavljević s Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani Nakon izbora Stručnjak o promjeni vlasti u Sloveniji: "Zemlja je postajala kolonija Mađarske. To ljudima nikako nije bilo blisko" Marko Balen Prekretnica u politici Reporter Dnevnika Nove TV iz Ljubljane o razlozima zbog kojih su ljudi glasali protiv Janše, ali jednom mogućem problemu za Hrvatsku

Državno odvjetništvo potvrdilo je samo da će svoje nalaze idućih tjedana predstaviti Janši i ostalima koji su bili uključeni u istragu, nakon čega će se odlučiti o mogućem podizanju optužnice.

U slučaju da se optužba podigne, Janši bi imovina za koju se sumnja da je nezakonitog izvora, mogla biti blokirana i prije presude.

Slovenija: Vrhovni sud odbacio žalbe Janše i suosuđenika u slučaju Patria

Financijska istraga o stanju Janšine imovine pokrenuta je na osnovu izvješća protukorupcijskog povjerenstva iz 2013. godine, koje je utvrdilo nesrazmjer vrijednosti Janšine imovine i novčanih sredstava s onima koje je Janša kao javni dužnosnik prijavio u imovinskoj kartici i povjerenstvu za sukob interesa, a utvrđeno je da razlika iznosi najmanje 200.000 eura.

U vrijeme objave izvješća protukorupcijskog povjerenstva Janša je bio predsjednik vlade koja je nekoliko mjeseci nakon objave izvješća pala jer su vladu napustile dvije koalicijske stranke pa je ostala bez većine u parlamentu.

Ustavni sud je Janšinu žalbu na nalaze protukorupcijske komisije o njegovoj imovini prošlog mjeseca proglasio nevažećim zbog proceduralne greške jer uz izvješće nije objavljeno i Janšino stajalište o tom predmetu, a on je izvješće negirao tvrdeći da mu je imovina u skladu s onom koju je prijavio i da nije kršio zakon o integritetu javnih službenika.

Šira financijska istraga, koja je vođena zadnjih mjeseci, uključila je i imovinu njegova brata Rajka i njihove međusobne transakcije. Rajko Janša obogatio se kao poduzetnik i vlasnik poduzeća koje je poslovalo s Telekomom Slovenije u vrijeme kad je Janez Janša bio premijer.

Istražena je i imovina njegove supruge te transakcije koje je zadnjih godina na račun obitelji Janša izvršila bankarska službenica Nataša Pajenk, rođakinja Janšine supruge.

Isto tako, pod lupom istrage našli su se i računi koje je u inozemstvu imao nekadašnji bliski Janšin suradnik, pokojni Jože Zagožen. On je bio suoptužen zajedno s Janšom u korupcijskoj aferi Patria, ali je umro prije izricanja osuđujućih presuda glavnim akterima u Sloveniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene