Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazvao pomor pčela

Slovenija zabranila sijanje tretiranog kukuruza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada je privremeno zabranila sijanje sjemena kukuruza tretiranog sredstvom za koje se vjeruje da je izazvalo pomor pčela na sjeveroistoku države.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je na konferenciji za novinare da je u Prekmurju došlo do pomora 15 posto pčela. Preliminarna ispitivanja pokazala su da su pčele otrovane klotiamidinom, kemijskim sredstvom kojom se tretira sjeme kukuruza prije sijanja kako ga ne bi napao kukuruzni moljac, pa se sijanje takvog sjemena do daljnjega zabranjuje.

Isto tako, naglasio je Židan, privremeno se zabranjuje sijanje sjemena tretiranog neonikotinoidima, te prskanje kultura insekticidom biscay, a prikupljanje nalaza u pčelinjacima nastavit će se, kao i napori da se otkrije kako je za pčele kobna supstancija dospjela do pčelinjaka i mjesta kamo su pčele išle na ispašu.

Židan je rekao da su uzorci sjemena kukuruza tretiranog sredstvom na bazi klotianidina poslani u njemačke laboratorije, kako bi se otkrilo nije li u postupku tretiranja sjemena spomenutim sredstvom bilo pogrešaka. Zbog pomora pčela u Prekmurju na području cijele Slovenije uvedena je i privremena zabrana prskanja uljane repice u vrijeme cvatnje sredstvom biscay jer se vjeruje da je i spomenuto sredstvo 'sinergijski' djelovalo na pomor pčela.

Židan je rekao da će idućeg tjedna donijeti odluku i o mogućoj odgovornosti za pomor pčela nekadašnjeg ministra poljoprivrede Milana Pogačnika koji je ukinuo zabranu korištenja tretiranog sjemena kukuruza iako je 2008. godine bilo utvrđeno da je kukuruz tretiran klotiamidinom bio uzrokom pomora pčela u okolici Domžala blizu Ljubljane. Prema informacijama slovenskog ministarstva poljoprivrede, slične teškoće sa pomorom pčela kao u Prekmurju ovih dana bilježe i u susjednoj Mađarskoj. (Hina)

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene