Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Sutra počinje novi val facebook prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za kraj ovog tjedna u Sloveniji su najavljeni novi prosvjedi protiv domaćih političkih elita i vlade, koji će početi već u četvrtak, a u petak će se prvi put u većem broju u u Ljubljani okupiti i pristaše premijera Janeza Janše kako bi izrazili neslaganje s porukama prosvjednika.

Prosvjedi protiv slovenskih "političkih i gospodarskih elita" periodično se ponavljaju u slovenskim gradovima već više od dva mjeseca. Prosvjedi koji se sazivaju preko "facebooka" usmjereni su protiv korupcije i klijentelizma lokalnih političara, ali i vlade u cjelini, a u četvrtak će imati i pomalo "karnevalski" štih.

Pročitajte i ovo Prosvjed na UCLA-u Studenti ne odustaju VIDEO/FOTO Noć kaosa na američkim sveučilištima: Policija upala u kampove, stotine prosvjednika uhićene Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

>> Austrijski predsjednik s Pahorom: Svu energiju usmjeriti u rješavanje Ljubljanske banke

Kako je u srijedu objavila televizijska postaja POP-TV, prosvjednici su najavili da će se u četvrtak navečer okupiti u središtu Ljubljane s papirnatim maskama koje će onda simbolično spaliti ispred zgrade slovenskog parlamenta, tražeći odlazak sadašnje vlade te formiranje prijelazne, koja bi državu vodila do prijevremenih izbora.

Veći dio prosvjeda "fejsbukovaca" u Ljubljani je najavljen za petak rano popodne, kada će se, prema očekivanjima, njih više tisuća okupiti na Kongresnom trgu. Kako su javili slovenski mediji, dva sata prije toga na istom će se mjestu održati i skup pristaša sadašnje vlade i premijera Janeza Janše.

Policiji je skup, na kojemu će se sa slovenskim zastavama i zastavama Europske unije izražavati potpora reformama koje provodi Janša, službeno prijavila udruga "Zbor za republiku", u kojoj je više istaknutih javnih osoba koji podupiru Janšu i bivših ministara u njegovoj ranijoj vladi, a nije isključeno da će se na skupu pojaviti i on sam.

Organizaciju skupa podupire i Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS). Prema pozivu čiji su faksimil u srijedu objavili slovenski mediji, stranka od članova svojih općinskih odbora očekuje da na skup u Ljubljani, na kojoj će se izražavati potpora vladi, dovedu što više običnih članova i simpatizera stranke.

Skup za potporu Janši i skup protiv vlade održat će se na istom mjestu pa je bilo upozorenja da bi tom prigodom moglo doći i do incidenata, što organizatori oba skupa unaprijed otklanjaju i vjeruju da će skupovi proteći mirno. Facebook prosvjedi u Ljubljani za četvrtak i petak kao ni do sada nisu službeno prijavljeni, dok je skup "Zbora za republiku" prijavljen pa će sigurnost osiguravati policija.

"Bliski susret" pristaša i protivnika slovenske vlade prema željama obiju strana trebao bi proteći dostojanstveno i bez incidenata, to prije što je u petak državni praznik Dan kulture, koji se slavi u spomen na pisca teksta slovenske himne, pjesnika Franca Prešerna, na dan njegove smrti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene