Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomak naprijed

Slovenija smatra suradnju s Hrvatskom oko migranata dobrom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefic je kazao kako će Slovenija predložiti Hrvatskoj susret na razini ministara unutarnjih poslova čim se formira i potvrdi nova vlada.

Suradnja s hrvatskom policijom na operativnoj razini nakon što je Slovenija jučer uvela nove mjere reguliranja migrantskog toka prema Austriji je dobra, ocijenio je u petak u Ljubljani državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Slika nije dostupna Zaoštravanje nadzora SLOVENIJA ODLUČNA Granicu s Hrvatskom štitit će uz pomoć vojske

"Naša je policija u suradnji s kolegama iz Hrvatske i Austrije dodatno uskladila neka operativna pitanja, a suradnja s Hrvatskom je zadovoljavajuća", kazao je Šefic na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Šefic je kazao kako će Slovenija predložiti Hrvatskoj susret na razini ministara unutarnjih poslova čim se formira i potvrdi nova vlada.

Potvrdio je da je Hrvatska u petak pristala da se u nju vrati 15 migranata koji su u Dobovu pristigli u četvrtak navečer i u petak ujutro, a nije im odobren prolaz dalje jer nisu imali namjeruu tražiti azil u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj, što je od četvrtka jedan od uvjeta da uđu u Sloveniju.

Prema pravilima koja od sinoć važe u Sloveniji za prijam migranata, kod njih se izvrši sigurnosni pregled, kontrola dokumenata i fotografiranje, a u razgovoru se pitaju kamo su se uputili i gdje namjeravaju tražiti međunarodnu zaštitu.

"Tko od njih u Sloveniji zatraži azil, odmah ulazi u postupak", kazao je Šefic, ali je upozorio da je u više od tri mjeseca samo 158 migranata to učinio, a od njih su mnogi i nakon toga napustili Sloveniju.

Slovenija je mjere restrikcija za migrante uvela reagirajući na potez Austrije koja je u zadnja dva dana odbila prihvatiti 40-ak migranata jer nisu imali uvjete za ulazak u tu državu, a u Sloveniji su privremeno smješteni u migrantski centar u Postojni.

Slovenski premijer Miro Cerar ocijenio je u petak kako je slovenska inicijativa o boljoj regulaciji migrantskog vala balkanskom rutom i strožoj kontroli migranata već u Makedoniji polučila uspjeh.

U izjavi za javnost koju je prenio njegov ured navodi se kako su Cerarovu inicijativu o boljoj regulaciji migracijskog toka i jačoj zajedničkoj kontroli ulazaka migranata već na makedonsko-grčkoj granici podržale Hrvatska, Srbija, Makedonija, ali i države Višegradske skupine, da pozitivni signali dolaze i iz Bruxellesa. Kazao je da je rezultat inicijative i odluka Nizozemske kao predsjedavajuće EU-om da za ponedjeljak sazove poseban ministarski sastanak o migracijskoj krizi na balkanskoj ruti, a koji će se održati uz neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa članica EU-a.

Cerar je u izjavi naveo kako se nada da je došlo kranje vrijeme za učinkovitije mjere obuzdavanja migracijskog priljeva balkanskom rutom i da je prijedlog Slovenije kako to učiniti realan jer predviđa da se u samo nekoliko dana balkanske i europske države oslobode do sada prevelikog pritiska migranata.

U slučaju da se plan provede, otpala bi potreba zatvaranja unutarnjih granica Schengena, neregularni migracijski val zaustavio bi se već u Makedoniji, a ne bi bilo potrebno niti zaoštravanje graničnog režima u osjetljivoj balkanskoj regiji, što bi moglo izazvati konflikte, ocijenio je Cerar.

Njegovu inicijativu pozdravio je i mađarski premijer Viktor Orban koji je u Sloveniji u petak boravio u službenom posjetu, posvećenom gospodarskoj i političkoj suradnji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene