Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pražnjenje hidrocentarala

VIDEO Vodeni val iz Austrije stigao u Sloveniju! Kuće pod vodom, 2.000 domaćinstava bez struje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod vodom su brojni objekti, a slovenske vlasti prate i brojna klizišta, koja bi mogla prijetiti zbog velikh poplava. Donosimo vam i snimke iz zraka da vidite koji su razmjeri poplava.

Ukoliko se nalazite na nekom od poplavljenih područja, svoje fotografije i snimke šaljite nam na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk posjetio je u ponedjeljak poslije podne Maribor i razgledao poplavljena područja uz rijeku Dravu. Tuerk je tom prigodom pohvalio napore civilne zaštite, vatrogascioma i drugih službi, rekavši da im je uspjelo otkloniti teže posljedice poplava. Istodobno, založio se da se idućih dana ponovo razmotre poduzete mjere kako bi se spriječilo ponavljanje pogrešaka u slučaju novih bujica, te da se bolje koordiniraju mjere obavještavanja sa susjednom Austrijom.

Crveni alarm od poplava na snazi je u Sloveniji. Vodostaj Soče, Save i Bohinjske Save naglo raste! Drava najviše zabrinjava meteorologe jer se tako visok vodostaj na granici Austrije i Slovenije ne pamti već 60 godina! Mnoge su prometnice poplavljene, a vatrogasci još od noći imaju pune ruke posla. Diljem zemlje zabilježeni su odroni, bez električne energije je gotovo dvije tisuće domaćinstava. U nekim dijelovima susjedne nam Slovenije građanima se savjetuje da ne izlaze iz svojih domova.

Zbog pražnjenja prepunih akumulacija iz austrijskih hidrocentrala na rijeci Dravi u Sloveniji je proglašen 'crveni alarm' zbog opasnosti od poplava na području Drave i njezinih pritoka. Pogledajte potopljene dijelove Sloveniej iz snimljene iz zraka:

Hidrolog Janez Polajnar iz Državne agencije za okoliš izjavio je za televizijsku postaju POP TV da su dobili obavijest kako se iz austrijskih akumulacija u rijeku Dravu od 12 sati ispušta oko dvije tisuće kubičnih metara vode na sekundu. Zbog toga se, po njegovim riječima, u Sloveniji u porječju Drave može očekivati ekstremni vodeni val koji će područje Maribora dostići u popodnevnim satima, a u srednjem i donjem toku Drave postoji opasnost "poplava većeg opsega".

>> Slovenija: 'Crveni alarm' od poplava u donjem toku Drave

Kako navode slovenski mediji, mjere zaštite od poplava proglašene su u Mariboru, gdje je aktivirana i civilna zaštita, te u okolici, gdje bi vodeni val iz Austrije mogao doći već oko 15 sati. Postoji bojazan da bi protok Drave na tom mjestu mogao dosegnuti do sada nezabilježenih 2.700 kubičnih metara na sekundu.

Teškoće zbog mjestimičnih poplava, odrona razmočene zemlje, zatvorenih cesta i drugih neprilika uzrokovanih jakim padalinama bilježe danas i u zapadnim, središnjim te sjevernim dijelovima zemlje. (Hina/B.V.)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene