Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Pokrenut postupak za opoziv ministra unutarnjih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije oporbene stranke lijevog centra u četvrtak su pokrenule postupak parlamentarnog opoziva slovenskog ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea kojega drže odgovornim za više afera i slučajeva kršenja zakona na području unutarnjih poslova, rada policije i sigurnosnih službi te sigurnosti u prometu.

Deset zastupničkih potpisa potrebnih za interpelaciju prikupili su stranka Zares i Liberalni demokrati, s očekivanjem da će ih u procesu podržati i ostale oporbene stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Hrvati su glasali trebaju li ministri imati završen fakultet: Pogledajte rezultate ankete Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om

Zastupnik stranke Zares Pavle Gantar izjavio je na konferenciji za novinare da očekuju da će vlada omogućiti da se postupak u parlamentu i glasovanje o mogućem opozivu Matea obavi prije kraja godine. Na optužbe iz interpelacije ministri imaju rok od 40 dana u kojemu moraju odgovoriti na optužbe, a da bi opoziv uspio za interpelaciju mora glasovati nadpolovična većina zastupnika.

Pokretači optužbe kao razlog za traženje opoziva ministra unutarnjih poslova navode nekoliko smrtnih slučajeva zbog nereguliranog djelovanja zaštitarskih tvrtki koje osiguravaju lokale i diskoklubove, velik broj smrtnih slučajeva u prometu, neažurirane popise birača u dijaspori, te neke slučajeve spornog djelovanja policijskih dužnosnika.

Stranke u vladi odbijaju napade na Matea kao netočne, a premijer Janez Janša izjavio je nedavno da je Mate jedan od najzaslužnijih što nije došlo do jednogodišnje odgode proširenja schengenskog prostora na nove članice, te da je Mate bio "motor" usvajanja alternativnog schengenskog informacijskog sustava zbog čega ga cijene i u Europskoj
uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene